Egészség
Többen halnak meg az egészségtelen táplálkozás következtében, mint a dohányzás miatt
Egészen elképesztő adatokkal állt elő egy friss kutatás.
Az egészségtelen táplálkozás következtében globálisan és évente 11 millióan halnak meg, többen, mint a dohányzás szövődményeiben – állítja egy friss, a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány.
View this post on Instagram
A kutatók ebben a tanulmányban azt hangsúlyozzák, hogy valójában nem azzal van gond, hogy mennyi káros és egészségtelen ételt és italt viszünk a szervezetünkbe. Sokkal nagyob gond az, hogy mennyi egészséges és tápláló élelmiszert hagyunk ki az étrendünkből. Egyértelműen károsak a transzzsírok és a fokozott cukorbevitel, de nagyobb bajt okoz, ha nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket, azaz rostban gazdag ételeket.
A tanulmány szerint az egészségtelen táplálkozás következtében kialakuló betegségek közül az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek állnak, aztán a rák különböző típusai, majd a 2-es típusú cukorbetegség. A Seattle-ben készült kutatás fontos állítása, hogy ötből egy esetben elkerülhető a korai elhalálozás, ha sokkal több rostban gazdag ételt és italt fogyasztanánk.
View this post on Instagram
Ezenkívül még mindig nagy probléma, hogy túl sok sót fogyasztunk, a helytelen táplálkozásra visszavezethető halálozások fele a magas sóbevitel miatt következik be.
A kutatók szerint egészen mostanáig azon volt a fókusz, hogy minél inkább próbáljuk kerülni a sok cukrot, a zsírokat és a sót, mert azok egészségtelenek. Ehelyett inkább azt kellene hangsúlyozni, hogy miket együnk nagy mennyiségben (gyümölcsök, zöldségek, rostban gazdag ételek).
Címlapkép: 123rf.com
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.