Egészség

Többen halnak meg az egészségtelen táplálkozás következtében, mint a dohányzás miatt

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.04 | 13:55

Egészen elképesztő adatokkal állt elő egy friss kutatás.

Az egészségtelen táplálkozás következtében globálisan és évente 11 millióan halnak meg, többen, mint a dohányzás szövődményeiben – állítja egy friss, a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sinkó Lilla (@sinli_food) on

A kutatók ebben a tanulmányban azt hangsúlyozzák, hogy valójában nem azzal van gond, hogy mennyi káros és egészségtelen ételt és italt viszünk a szervezetünkbe. Sokkal nagyob gond az, hogy mennyi egészséges és tápláló élelmiszert hagyunk ki az étrendünkből. Egyértelműen károsak a transzzsírok és a fokozott cukorbevitel, de nagyobb bajt okoz, ha nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket, azaz rostban gazdag ételeket.

A tanulmány szerint az egészségtelen táplálkozás következtében kialakuló betegségek közül az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek állnak, aztán a rák különböző típusai, majd a 2-es típusú cukorbetegség. A Seattle-ben készült kutatás fontos állítása, hogy ötből egy esetben elkerülhető a korai elhalálozás, ha sokkal több rostban gazdag ételt és italt fogyasztanánk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ?????? ?????. ♥ (@kingaperjes) on

Ezenkívül még mindig nagy probléma, hogy túl sok sót fogyasztunk, a helytelen táplálkozásra visszavezethető halálozások fele a magas sóbevitel miatt következik be.

A kutatók szerint egészen mostanáig azon volt a fókusz, hogy minél inkább próbáljuk kerülni a sok cukrot, a zsírokat és a sót, mert azok egészségtelenek. Ehelyett inkább azt kellene hangsúlyozni, hogy miket együnk nagy mennyiségben (gyümölcsök, zöldségek, rostban gazdag ételek).

Címlapkép: 123rf.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló