Egészség

Népbetegség, mégis tabunak számít beszélni róla: Kevesen fordulnak vele orvoshoz

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.04.04 | 14:48

Magyarországon az aranyér népbetegségnek számít, a betegség a fiatalok jelentős hányadát is érinti, de az érintettek mindössze harmada fordul panaszaival orvoshoz - derült ki az Egis Gyógyszergyár Zrt. megbízásából végzett reprezentatív online felmérésből, amely több mint ezer ember megkérdezésével készült.

A felmérést összegző, az MTI-hez kedden eljutatott közlemény szerint,

ezt a betegséget továbbra is tévhitek övezik, szégyen róla beszélni és az állapotnak hiába nem tesznek jót a nehéz ételek, a többség a húsvéti ünnepek alatt sem figyel oda a kímélő étkezésre.

Fotó: Pixabay

A felmérés szerint a lakosság közel felének volt vagy jelenleg is van aranyérbetegséggel összefüggő panasza, ez az arány pedig jelentősen magasabb azoknál a korábbi becsléseknél, amelyek szerint az ország harmadát érintheti a betegség kisebb-nagyobb mértékben.

A nők között kis mértékben ugyan, de magasabb a panaszosok aránya, illetve az életkor előre haladtával egyre többen válnak érintetté.

A fiatalok körében sem ismeretlen a betegség:

a 20 év alattiak több mint ötöde, a huszonéves korosztály harmada tapasztalta magán a tüneteket. A ötven évesek körében az aranyérrel érintettek aránya közelíti a 60 százalékot.

A rostszegény, nehéz és túlzott mennyiségben elfogyasztott fogások, valamint az alkoholos italok súlyosbíthatják az érintettek tüneteit, a kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy ez a fajta tudatosság nem számít jellemzőnek, hiszen a megkérdezett betegek alig több mint harmada figyel csak oda a kímélő étkezésre az ünnepek során – írták.

A közlemény kitér arra, hogy az aranyérről beszélni továbbra is tabunak számít, orvosi segítséget is csupán az érintettek bő harmada vesz igénybe.

A válaszadók harmada szerint rendszeres mozgással hatékonyan enyhíthetők a tünetek, a helyes ülésre vagy ülőfürdőre a megkérdezettek negyede voksolt. Hatékony megoldásnak leginkább a gyógyhatású krémeket tartják, az érintettek kétharmada van ezen az állásponton, miközben a szájon át szedhető tabletták ismertsége még szerénynek mondható. A válaszadók közel harmada véli úgy, hogy a műtét a legjobb megoldás – olvasható a közleményben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló