Életmód

Milliókat érint ez a betegség – Demencia alakulhat ki belőle

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.12 | 14:50

Amerikai kutatók friss tanulmánya szerint számos ember élhet enyhe kognitív zavarokkal anélkül, hogy tudomása lenn róla. A korai felismerés elmulasztása súlyosbodó állapothoz vezethet - mint például a demencia -, holott megfelelő diagnózis esetén elkerülhető lenne.

Illusztráció: 123rf.com

Az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint körülbelül 7,4 millió 65 év feletti személy szenvedhet enyhe kognitív zavarokban anélkül, hogy ez diagnosztizálásra kerülne. Ez a helyzet későbbi demencia kialakulásával jelentős terhet róhat az egyénekre és az egészségügyi rendszerre egyaránt.

A 2015 és 2019 közötti Medicare-adatok elemzése során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált populáció csupán nyolc százalékánál állapították meg a zavart a kezdeti szakaszban. Az orvosok több mint 99 százaléka aluldiagnosztizálta ezt a problémát az idősebb korosztályban.

Soeren Mattke, a tanulmány vezető szerzője szerint az enyhe kognitív zavarok az esetek felében az Alzheimer-kór korai jelei lehetnek, és évente 10–15 százalékuk demenciává alakulhat. A zavarra jellemző tünetek közé tartozik a közelmúlt eseményeinek elfelejtése, a megalapozott döntések meghozatalának és az összetett feladatok elsajátításának képességének csökkenése. Ha ezeket a jeleket nem veszik észre időben, a betegek lemaradnak a kezelés lehetőségétől és a betegség lassításának esélyéről.

Az enyhe kognitív zavarokat olykor könnyen kezelhető okok, mint például gyógyszeres mellékhatások, pajzsmirigy-problémák vagy B12-vitamin hiány okozhatja. Mivel ezek a zavarok hasonló kockázati tényezőkkel bírnak, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a kockázatok gyógyszeres kezelése, diéta és testmozgás kombinációjával csökkentheti a betegség előrehaladásának esélyét. Bizonyos gyógyszerek, amelyeket az Alzheimer-kór korai szakaszában alkalmaznak, segíthetnek megállítani a betegség rosszabbodását, de ezek csak az enyhe kognitív zavarok esetén hatékonyak.

Az időben történő felismerés nehézségei közé tartozik a folyamat lassú előrehaladása és a tünetek öregedéssel való összetévesztése. A kutatók azt javasolják, hogy a 60-as éveikben járó személyek, valamint családtagjaik és barátaik legyenek éberek a kognitív hanyatlás jeleire, és ragaszkodjanak az orvosi találkozókhoz és a formális értékeléshez.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló