Egészség

Hogyan válasszunk fog implantátumot?

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.21 | 11:48

A fog implantátum az egyik legkorszerűbb és legesztétikusabb megoldás a hiányzó fogak pótlására. Rendkívül tartós és megbízható fogpótlási kezelés. Az implantátumnak számos előnye van más, hagyományos fogbeültetési módszerekkel szemben: nem okoz idegentest érzést a szájban, segít megőrizni a csont mennyiséget, elkerülhető vele más egészséges fogak lecsiszolása és könnyű ápolni. Akár egy egész életen át gyönyörű mosolyt varázsolhat a páciensnek. Cikkünkben ismertetjük azokat a szempontokat, melyeket érdemes figyelembe venni a fog implantátum kiválasztásánál a tökéletes végeredmény érdekében.

Mi az a fog implantátum?

A fogbeültetés során az elvesztett fog helyére fog implantátumot ültetnek. Ez általában titánium anyagú, amely biokompatibilis, tehát nem okoz krónikus gyulladásos reakciót. A fog implantátum úgy illeszkedik a szájüregben, mint az eredeti fog. Megjelenése természetes hatást nyújt és jelenleg minden más, foghiány pótlására alkalmas módszernél tartósabb megoldást jelent. 

A fogászati implantológia során más, egészséges fogak nem sérülnek, így biztonságos és megbízható kezelési módszert jelent a fogpótlásra, legyen szó egy foghely kiegészítéséről vagy akár egy egész állkapocs fogainak a pótlásáról. 

Fogpótlás fajtái: kivehető fogsor vs. fogsorok implantátumokkal

A fogpótlásnak három alapvető fajtáját lehet megkülönböztetni: a rögzített fogpótlásokat, a kivehető fogpótlásokat, valamint a részlegesen kivehető fogsorokat. 

  • A rögzített, vagy fix fogpótlást, mely során egy híd kerül a fogra, jellemzően egyetlen hiányzó fog esetén alkalmazzák.
  • A fix hídpótlás kivitelezése lehetetlen olyan páciensnél, akinél teljes foghiány áll fenn. Ebben az esetben teljes kivehető fogsort vagy fog implantátum készítését javasolják a szakorvosok. Kiterjedt, teljes foghiány esetén az implantátum alkalmazásával elkerülhető a kivehető fogpótlások használata, ami sokak számára könnyedséget jelent a mindennapok során.
  • A részlegesen kivehető implantátumok nem végleges megoldások. Ilyen implantátumnak minősül a stéges kivehető fogpótlás, a gömbretenciós fogpótlás és a lokátoros fogpótlás, melyeket az implantátum segítségével rögzítenek a szájban. 

A fog implantátum ideális mindazon páciensek számára, akiknek a rögzített vagy a kivehető fogpótlás nem lehetséges vagy nem kedvező. Az implantációs protéziseknél a fogpótlást fogászati implantátumokra teszik fel, melyek stabil tartást biztosítanak számukra. Az implantátumokra helyezett fogászati hidak sokkal esztétikusabb végeredményt biztosítanak, könnyebben tisztíthatók, tartósabbak és hamarabb stabilizálódnak a csontban. A megfelelő szájhigiénia mellett a fogászati implantátum egy egész életen át mosolyt csal majd a páciens arcára.

A fog implantátum választás szempontjai

1. Hiányzó fogak helyzete és száma

Az egyik legfőbb szempont, amit a fogászati implantációval foglalkozó kezelőorvos figyelembe vesz, az a fogak helyzete és száma. Egy fog pótlása esetén az implantáció jelenti a legelőnyösebb megoldást. A fog implantátumnak köszönhetően elkerülhető a hiányzó foggal szomszédos fogak lecsiszolása, amely az egészséges szomszédos fogak eredeti állapotának romlását okozhatja. A fog implantátumnak köszönhetően megőrizhető a szomszédos fogak megfelelő, esztétikus állapota. 

Részleges fogpótlás esetén, amikor jellemzően 2-5 fog hiányzik, szintén ideális megoldást jelent a fog implantátum. Ebben az esetben a szakorvos az implantátumra rögzített korona vagy híd felhelyezésével nyújt esztétikus végeredményt a saját, ép fogak lecsiszolása nélkül.

Teljes foghiány esetén szintén alkalmazható fog implantátum, ami kényelmes és esztétikus megoldást jelent a fogak pótlására. Az implantátum könnyen tisztítható, megakadályozza az arc és állcsont sorvadását, így sokak számára ez a kedvezőbb megoldás a kivehető protézissel szemben. 

2. Az íny állapota

Az állkapocs csontjának, valamint az ínynek az állapota jelentősen befolyásolja a fog implantáció sikerességét. A fogászati implantátum behelyezése egy műtéti eljárás, aminek egyik feltétele a páciens megfelelő egészségügyi állapota. A páciensnek megfelelő csontállománnyal kell rendelkeznie a fog implantátum beültetéséhez, hiszen az nyújt stabil alapot a fogpótláshoz. Amennyiben ez nem áll fenn, csontpótlásra kerülhet sor. Csontpótlás esetén 3-6 hónap pihenésre is szükség lehet, mielőtt sor kerülne az implantátumok behelyezésére. Az egészséges, nem gyulladt íny, valamint a megfelelő csontállomány elengedhetetlen a sikeres fogpótló műtéthez. Érdemes a műtét előtt elmenni általános állapotfelmérésre a kezelőorvosunkhoz. A fogkő lerakódás például komoly ínygyulladást és számos más kellemetlenséget okozhat, így fog implantáció előtt érdemes elmenni fogkő eltávolításra és felmérni az általános szájhigiéniát. 

3. Esztétikai igények

A fogpótlással szemben az egyik legfontosabb elvárás az esztétikum. A rosszul illeszkedő fogsorok kihatnak a táplálkozásra, a beszédre és a megjelenésre, ezért kényelmetlen érzést okozhatnak a páciensnek. A mű hatást keltő fogaktól rengetegen tartanak, azonban a fog implantátum megoldást nyújthat a problémára. Előnye, hogy teljesen észrevehetetlen és természetes hatást kelt a szájban, ezért is olyan népszerű választás. A fogászati implantáció teljes mértékben kielégítheti azon páciensek igényeit, akik esztétikus és tartós fogpótlást szeretnének. A fogpótlással foglalkozó szakorvos az optimális és legesztétikusabb pótlási lehetőséget fogja megtervezni és kiválasztani páciense részére. 

4. Költségvetés

Az, hogy a páciens mekkora összeget kíván az adott fogpótlásra szánni, jellemzően fontos szerepet játszik a kezelési terv kidolgozásában. A fog implantátum árak akár a több millió forintos összeget is elérhetik. A Straumann implantátum minősége, megbízhatósága, tartóssága és komfortja magasan kiemelkedik a fogászati implantátumok mezőnyéből. Azonban ára is magasabb, mint a kevésbé modern implantátumoké. Nem célszerű csak azért egy kedvezőtlenebb kezelési tervet választani, mert nem áll rendelkezésre a szükséges kezelési összeg. A fogpótlás komoly beavatkozás, így nem érdemes spórolni a megfelelő fog implantátum megtalálásán.

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogász: a fog implantáció szakértője

Dr. Németh Bálint több mint tizenöt éves gyakorlattal rendelkezik a szájsebészet, fogászat és szépészeti beavatkozások területén. Pácienseinek fájdalommentes kezelést kínál a legmodernebb anyagok és eljárások alkalmazása mellett. Amennyiben fog implantáción gondolkozik, keresse Dr. Németh Bálintot bizalommal!

Képek: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló