Egészség

Depressziót okozhat a fogamzásgátló tabletta

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.08 | 10:02

A stockholmi Karolinska Intézet friss kutatása szerint hiába szed rengeteg nő fogamzásgátló tablettát, nem biztos, hogy az ártalmatlan. Sőt: depressziót is okozhat!

„Dacára annak, hogy a világon több mint 100 millió nő szed fogamzásgátló tablettát, még mindig keveset tudunk a pirulák hatásáról a női szervezetre. Meglehetősen kevés kutatás született azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással vannak ezek a gyógyszerek a nők életminőségére, közérzetére és depressziójára” – mondja a kutatást vezető Angelica Lindén Hirschberg, a Karolinkska munkatársa.

A Fertility and Sterility című szaklapban publikált anyagot Niklas Tethraeus és Anna Dreber Almenberg végezte. Összesen 340 egészséges nő – 18 és 35 év közöttiek – szedtek tablettát három hónapon keresztül. Voltak, akik hatás nélküli placebo tablettát kaptak, míg mások ethinylestradiolt és levonorgestrelt tartalmazó fogamzásgátló tablettát kaptak. Sem a kísérlet vezetői, sem az alanyok nem tudták, melyik tablettát kapták.

Mint kiderült, a fogamzásgátló tablettát szedő nők életminősége alacsonyabbnak bizonyult, mint a placebós konrollcsoporté. A hangulatuk, a közérzetük, az önfegyelmük és az energiaszintjük mind elmaradt azokétól, akik nem szedtek igazi tablettát. Emellett ugyanakkor valódi depressziós tüneteket nem sikerült azonosítani.

Mivel viszonylag kis csoportról és kevés különbségről van szó, az eredményeket érdemes kétkedve fogadni, a szakemberek szerint további vizsgálódásra van szükség.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.