Egészség

Miért félünk olyan sokan a fogászati beavatkozásoktól?

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.09 | 16:18

Habár a fogászati beavatkozások napjainkra legfeljebb egy kis kellemetlenséggel járnak, sokakat már a fogászat szó hallatán elfogja a rettegés. Miért félünk annyian még az egyszerű fogtöméstől is? Mi vezethet oda, hogy a félelem miatt addig húzzuk a fogorvoshoz való látogatást, amíg csak lehet? Alábbi cikkünkben pontosan ennek járunk utána!

1. Nem feltétlenül a beavatkozástól, sokkal inkább az ismeretlentől félünk

Természetünknél fogva az ismeretlentől gyakran túlságosan is tartunk, és hajlamosak vagyunk a legrosszabbat feltételezni. Amikor a fogorvosi rendelőben elhangzik, hogy gyökérkezelés vagy fogkő eltávolítás következik, vannak, akik azonnal rendkívüli fájdalomra asszociálnak. Szerencsére az érzéstelenítőknek és a modern, kifinomult fogászati technológiáknak köszönhetően már egyik beavatkozás miatt sem kell szoronganunk.

Azonban amint átestünk az adott beavatkozáson, joggal fogjuk úgy érezni, hogy lényegében nem is volt mitől tartanunk. Ekkor hatalmas kő esik le a szívünkről, és a legközelebbi fogtömés vagy fogpótlás során már teljes nyugalomban foglalunk helyet a fogászati székben.

TIPP: Ha félünk, kérdezzünk bátran a fogorvostól. Érdeklődjünk a beavatkozás menetéről, illetve arról is, hogy számíthatunk-e fájdalomra. Fogorvosunk pedig lépésről lépésre ismertetni fogja, mire is számíthatunk konkrétan a következő percekben. Így nagymértékben csökkenthetjük a stresszt, és búcsút inthetünk a negatív gondolatainknak.

2.A kellemetlen gyermekkori élményeket nehéz elfelejteni

Sokan még 20-30 év elteltével is magukban hordozzák a gyermekkorban tapasztalt, gyakran téves emlékeiket. Ugyanis lehet, hogy gyermekként egy beavatkozás elképesztően kellemetlennek tűnhetett, azonban a fájdalomtól való félelem rendkívül felnagyította a fájdalom tényleges mértékét. Felnőttként viszont meg sem fog kottyanni az érzéstelenítő beadása vagy éppen a gyökérkezelés végigülése.

Emlékezzünk vissza a korábbi élményeinkre: tényleg olyan fájdalmas volt, vagy csak az akkori félelem miatt festenek ennyire rossz képet az emlékeink? A válasz szinte minden esetben az utóbbi, hiszen gyermekként még jobban ódzkodunk az ismeretlentől, mint felnőttként.

3. Számos kezelés ijesztőnek hangozhat

Sokak szemében a bölcsességfog eltávolítása és a barázdazárás, illetve a gyökérkezelés és még a fogtömés is horrorfilm cím lehetne – természetesen teljesen alaptalanul. Ezek a beavatkozások ugyan elsőre megrémiszthetik azokat, akik még nem vettek részt rajtuk, de a legtöbb esetben csupán 15-20 percnyi unalommal kell számolni, amíg a fogorvos ellátja a feladatát.

A tripanofóbia a legalaptalanabb félelem, ha fogorvosi kezelésekről beszélünk

  • Ha nem is a kezeléstől, hanem kifejezetten a tűtől irtózunk, ne tegyük. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, viszont a fogászaton kapott érzéstelenítő injekció annyira minimális feszítő érzéssel jár, hogy mire észrevesszük, már vége is. Ne keverjük össze a vérvétellel vagy az oltás beadásával, hiszen a fogászaton gyakran meg sem érezzük a szurit.
4. Félünk, hogy nem a mi kezünkben van az irányítás

A kontroll hiánya még nagyobb pánikot okozhat, mint a feltételezett fájdalomtól való idegenkedés. Bízzunk bátran a fogorvosunkban, hiszen valószínűleg nem az első, és nem is a századik ilyen beavatkozást hajtja végre. Engedjük át az irányítást arra a kis időre, és hagyjuk, hogy nyugodtan dolgozhasson a fogorvosunk. Ha pedig menet közben kérdésünk merülne fel, vagy éppen egy pohár vízzel szeretnénk öblíteni, jelezzük nyugodtan a szándékunkat.

A fogászati beavatkozások iránti félelem szinte minden esetben alaptalan. Leginkább az ismeretlentől tartunk, hiszen amit nem éltünk még át, azzal kapcsolatban nem tudjuk, hogy mire is számíthatunk igazán. Szerencsére a rettegett gyökérkezelés és a bölcsességfog eltávolítás, illetve az egyéb mindennapos fogászati feladatok sem járnak kiemelt fájdalommal, maximum egy kisebb kellemetlenséget vehetünk észre a rövid beavatkozás során. Álljunk tehát bátran a közelgő fogászati látogatásunkhoz, hiszen a végén garantáltan úgy fogjuk érezni, hogy nem is volt mitől félnünk!

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.