Egészség

Nem meglepő! A légszennyezés is tehet a demencia kialakulásáról

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.10 | 16:10

Aki nagy forgalmú út közvelten közelében lakik, az nagyobb eséllyel épül majd le agyilag.

Illusztráció: 123rf.com

Nagyobb veszélynek lehetnek kitéve azok az emberek, akik forgalmas utak közvetlen közelében élnek: egy kanadai kutatócsoport vizsgálata szerint náluk nagyobb a demencia kialakulásának valószínűsége.

A Földön nagyjából 50 millió, Európában 7 millió, Magyarországon pedig körülbelül 150-200 ezer embert érint a demencia problémája. Az előrejelzések nem jók, 2050-re megduplázódhat a demens betegek száma, ami komoly népegészségügyi terhet jelent majd az egyre öregedő nyugati társadalmakra. Az orvostudomány egyelőre nincs tisztában azzal, hogy mi lehet a jelenség kiváltó oka, és így azzal sem, hogy miért tapasztalható ilyen jelentős növekedés az esetszámokban. Éppen ezért világszerte folynak kutatások a demencia kialakulásához vezető okok megismerésére.

Egy korábbi kutatás Kanadában vizsgálta a demenciában szenvedő betegeket, és nem is annyira meglepő eredményre jutottak: kiderült, hogy aki nagy forgalmú út közvetlen közelében lakik, az nagyobb valószínűséggel szenved majd az agyi leépülés tüneteitől.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló