Egészség

A megfázás hamarosan tényleg gyógyítható lehet

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.16 | 13:15

A megfázás gyógyítása már évtizedek óta izgatja a tudósok gondolatait. Most úgy néz ki, hogy egy angliai bázisú kutatócsoport komoly áttörést ért el.

A labortesztek sikeresek voltak, egy molekula legyőzte a megfázást úgy, hogy a vírust nem engedte be a sejtekbe. Még csak a petri-csészés próbálkozáson vannak túl, de a kutatók bizakodóak, hogy hamarosan elindulhatnak az állatkísérletek, majd ha ez sikerült, embereken is kipróbálhatják.

A gyógyszerek alig érik utol a vírust

A megfázást a rhinovírus okozza, ennek pedig több, mint száz fajtája létezik, ráadásul nagyon gyorsan átalakul. Ha kifejlesztenek egy gyógyszert, lehet, hogy csak egy fajtán működik, és még az az egy is nagyon hamar immúnissá válik rá.

Ez az új molekula viszont nagyon ígéretes.

Úgy nevezték el, hogy IMP-1088, és másképp működik, mint az eddigi gyógymódok. A vírusok az emberi sejtekben lévő proteint lopja el, és azon élősködik. Ez a molekula pedig ezt akadályozza úgy, hogy beáll a vírus és a protein közé. Mivel az összes Rhinovírus a proteint támadja, ennek a gyógymódnak működnie kellene az összes ellen.

 

Tehát ha minden jól megy, pár év múlva, az állati- és emberkísérletek után végre lehet egy olyan gyógyszerünk a megfázásra, ami tényleg működik. Akkor nem kellene a félmegoldásokra hagyatkoznunk, mint az orrspré és a Neo Citran.

A kutatás

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.