Egészség

Ezeket ne fogyaszd soha elalvás előtt, ha pihentető alvásra vágysz

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.22 | 19:48

Fotó: Pixabay / Free-Photos CC0

A jó minőségű alvás alapvető fontosságú a mindennapi egészségünk és jólétünk szempontjából. Azonban nem mindenki tud könnyedén elaludni vagy folyamatosan aludni az éjszaka során. Étkezési szokásaink jelentős hatással lehetnek az alvás minőségére. Bizonyos ételek és italok fogyasztása elalvás előtt negatívan befolyásolhatják a pihentető alvást.

Nézzük, melyek ezek:

  1. Koffeintartalmú italok:

Koffein élénkítő hatással bír, ezért érdemes elkerülni a koffeintartalmú italokat, mint például a kávé, a tea vagy az energiaitalok fogyasztását legalább néhány órával az alvás előtt. A koffein hosszú ideig aktív marad a szervezetben, és megzavarhatja az alvásritmust.

  1. Nehéz és zsíros ételek:

A nehéz és zsíros ételek emésztése hosszabb időt vehet igénybe, ami nehezebbé teheti az elalvást. Ráadásul a gyakori zsíros étkezés refluxot és kellemetlen emésztési problémákat is okozhat, melyek szintén zavarhatják az alvást. Érdemes kerülni az olajban sült ételeket, a feldolgozott húsokat és a nehéz desszerteket is elalvás előtt.

  1. Fűszeres ételek:

Fűszeres ételek fogyasztásával is érdemes óvatosnak lenni. Az erős fűszerek, mint például a chili paprika vagy a curry, gyomorégést és savas reakciókat okozhatnak, ami kényelmetlenséget és alvási zavart eredményezhet. Ha érzékeny vagy a fűszerekre, érdemes minimalizálni a fűszeres ételek fogyasztását este.

  1. Alkohol:

Bár az alkohol néha álmosító hatással bír és segít elaludni, hosszú távon negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét. Az alkohol zavarhatja az alvásciklust és gátolhatja az alvás mélyebb fázisainak elérését. Ezért jobb elkerülni a rendszeres alkoholfogyasztást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló