Egészség

Jön vissza a mefedron, a kati néven ismert drog rövid, de viharos története

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.22 | 06:45

Az egykor fürdősóként, potpurriként növénytápszerként is árult mefedron leginkább a chemszex híveinek jön be. Van, amikor nemcsak a dílerek szívatnak, de a hatóság is.

2010-ben a mefedron volt Anglia negyedik legkeresettebb cucca, manapság már csak a chemszex (a 72 órás nonstop drogozás és szex) kötelező kelléke.

Emlékszem egy partyra, ahol legalább 30 emberrel lefeküdtem. Ott volt egy doboz, tele szexuális segédeszközökkel. Engem az ilyesmi addig nem érdekelt, de beszívva azt vettem észre, hogy fokozatosan tudom ezekkel növelni a méretem. Másnap felébredtem, és alig fogtam fel, hogy megtörtént mindaz, ami valószínű, hogy a kati nélkül nem ment volna.

számol be Denholm, egy helyes meleg srác a Vice-nak.

Az a drága jó mefedron. Kati, M-kat, bordó, buborék, „miau miau” – a korábban legális, hangulatjavító fehér por, melynek szaga enyhén a macska vizeletére hajaz, és meghatározta a 2008 és 2010 közti partiéletet. Majd a médiabotrány nyomán a kormány betiltotta az összes pszichoaktív szert.

A britek negyedik legnépszerűbb partidrogja volt 7 éve, a marihuána, a kokain és az ecstasy után. De most már leginkább csak a meleg chemszex körök élnek vele: vágyfokozó hatásán túl ugyanis ébren tud tartani. De honnan is származik?

A kat nevű afrikai növényben található meg a hatóanyaga, melyet a legendás izraeli törvényen kívüli kémikus, Dr Zee mesterségesen képes volt előállítani 2003-ban.

2008 júniusában a kambodzsai hatóságok 33 tonna szafrolt foglaltak le és semmisítettek meg, mely olaj segítségével 245 millió ecstasy tablettát lehetett volna legyártani. A nemzetközi drogpiacot érzékenyen érintette ez a kiesés, így a tabletták alacsonyabb hatóanyaggal kerültek forgalomba. Pont akkor a kokain mennyisége is mélypontra jutott.

A terep készen állt a kati színre lépéséhez, melynek fogyasztása olyan, mintha az ecstasy hatóanyagát (MDMA) kevernénk kólával. Ráadásul fillérekért lehetett rendelni: fürdősóként vagy növénytápszerként engedéllyel volt forgalomban. Ekkor robbant be a drogpiacra, hirtelen mindenki megőrült érte.

2009 nyara elképesztő volt. Mindenhol ott volt a cucc, amitől felpörgött és bizsergett a tested, energialöketeket kaptál tőle. És persze baromi kanos is lettél.

meséli Andre, egy korábbi használó. Minden klub, house party és fesztivál ebben a fehér porban úszott. Mivel nem ütközött törvénybe a fogyasztása, ezért az emberek úton-útfélen tolták. Nehéz volt a túl sok ketamint fogyasztó szuper-energikus partiállat közöt cikázni a szintén pörgő katisoknak.

Ekkor az amatőr dílerek számára megcsillant egy lehetőség; egy Josh nevű dél-londoni egyetemista például két évig árult katit:

A lakótársammal együtt rendeltük a szállítmányt Nankingból, Kínából. 3 font (kb. ezer forint) volt egy grammja, amit egyik house partyról a másikra járva, már 15 fontért adtunk tovább. A partyzók kifogytak belőle és mi készségesen szállítottunk új adagot. Az emberek imádták ezt. Először csak a londoniak pörögtek rá, de aztán jöttek fel külvárosi vagy kenti srácok is bulizni. Egy évre kicsengettem így a lakbérem. Rengeteget utazgattam, és mindig készpénzzel fizettem.

Ennek az új anyagnak lett egy nem várt mellékhatása is: csökkenni kezdett a kokainhasználók halálozási száma. Neil Woods, aki 14 évig nyomozott kábítószeres ügyekben, ezt azzal magyarázza, hogy

Drog-specialistaként átnéztem a statisztikákat, és tényleg a 2009-es év volt az, amikor a legkevesebb haláleset történt. A katinon jóval kevésbé mérgező, mint az utcai kokain, ugyanis a mefedron 99,8 százalékosan tiszta, míg az átlagban 20 százalékos kokóban 11 féle szennyeződés is lehet.

Kati nemcsak a szigetországban futott be, de a legnagyobbat mégis itt bukta. A The Sun nevű lap címlapon hozott egy történetet egy 19 éves fiúról, aki bekatizva letépte a saját herezacskóját. A sztori persze kamu volt, de aztán két tinédzser meghalt, akik heroin helyett metadont használtak. Ami nem azonos a mefedronnal, sőt – teljesen más vegyület, de ez épp elég volt, hogy valami történjen.

via GIPHY

Azt sem lehet mondani, hogy a mefedron ártalmatlan volna, mert nem az. De úgy tiltották be, hogy nem vetették alapos teszteknek alá, pedig nyilvánvalóan hatással van az egészségre. Josh szerint:

A legtöbb fogyasztó rendben volt, mértékkel csinálta. De voltak, akik naponta jöttek anyagért. Irtóra lefogytak, szarul néztek ki. Valaki az egyetemről is kibukott, vagy évet ismételt emiatt. Ez volt a dolog sötét oldala.

2010 áprilisában, a választások előtt bekeményített a kormány és betiltotta a mefedront. A tilalom működött – az emberek szinte teljesen le is álltak a katival. Viszont visszatértek a kokainhoz, és megint emelkedett a halálesetek száma. Ez a fordulat a dílereknek kapóra jött:

Ekkor indult be csak igazán a biznisz. Olvastuk a sajtót és az online chateket. Tudtuk, hogy be fogják tiltani, így felhalmoztunk egy nagy készletet. Húsz fontért adtuk grammját és szódabikarbónával is hígítottuk. Már ki se jártunk partykra, ők jöttek hozzánk áruért. Harmincezer is összejött.

És Josh csak egy kis egyetemi kört látott el. Woods szerint a betiltás az alvilágban is komoly változást hozott:

Számukra egy új piac nyílt meg.

Ekkor mélyült el a zugvegyészek és a hatóság macska-egér játéka is: a kotyvasztók mindig pár lépéssel a szabályozás előtt járnak. Új szereket kezdtek előállítani, fürdősókat, ahogyan az amerikai sajtó hívja ezeket, itthon potpurrinak, növénytápszernek árulták.

A népszerűvé váló új cuccok kiprovokálták 2016-ban a rendkívül szigorú, Psychoactive Substances Act nevű szabályozást, mely

tilt minden olyan szert, amely stimulálja vagy lenyomja a központi idegrendszert, és hatással van a személy mentális vagy érzelmi állapotára.

A változatosság kedvéért így ezeknek a legújabb cuccoknak a piaca is a bűnözők kezébe került.

Eközben a kati megint emelkedni látszik: tavaly Londonban készült egy beszámoló, mely szerint partydrogként ismét kelendő, az intravénás használók heroinnal keverik, illetve homoszexuális körökben van nagyobb keletje.

via GIPHY

Ez utóbbi közegen a GHB mellett népszerű tudott maradni. Denholm szerint

A katiban van egy határozott könyörtelenség. Míg az MDMA kedvessé és barátságossá tesz, addig a katitól izgatottá válsz, de le is választ a világról. Talán ez az orvosság arra, amit a legtöbb meleg férfi átél. A szeretetlenség, melyet egy folyamatosan homofób közegből hoz magával. Így mindent el tud magától távolítani, csak szexinek érzi magát és mámorosnak.

Egy szintén chemszexelő srác, Danny lényegretörőbben fogalmaz:

Egyszerűen csak mindent meg akarsz tőle dugni. Talán így érthető.

Ennél tömörebben nehéz megfogalmazni a lényegét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.