Egészség

A klímaváltozás 4 hatása, ami mindannyiunk életére drámai változást gyakorolhat

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.27 | 06:49

Vízhiány és természeti katasztrófák, földrengések, hurrikánok, özönvízszerű esőzések vagy éppen szárazság – csak néhány olyan tényező, amely a következő harminc évben mindannyiunk életének új irányt szabhat.

Forrás: 123rf.com

Évente közel 40 ezer liter vizet fogyasztunk fejenként

A globális vízigény 2050-re akár 55 százalékkal is emelkedhet, miközben az évszázad közepére mintegy négymilliárd ember él majd vízhiányos területeken szerte a világban. Magyarország lakói például ma átlagosan és fejenként közel 100 liter vizet fogyasztanak naponta: a fővárosban 150, nagyobb vidéki városokban 120, a kisebb falvakban pedig mintegy 60 litert – egy budapesti, 5 tagú család ez alapján például évente mintegy 220 ezer liter vizet használ el.

Forrás: 123rf.com

Kisvárosnyi embert veszítünk évente

Az elmúlt években volt példa arra, hogy egy kisebb város lakosságának megfelelő mennyiségű – mintegy 13 ezer – ember vesztette életét vagy tűnt el természeti vagy emberi eredetű katasztrófák miatt, beleértve a földrengéseket, hurrikánokat és más időjárási jelenségeket. A helyzet várhatóan nem kedvező irányba változik a következő időszakban sem.

Az is baj, ha sok, az is, ha kevés

Vannak hirtelen lezajló természeti katasztrófák, mint a cunami (szökőár) vagy az árvíz, és olyanok is, amelyek fokozatosan válnak egyre inkább mindennapossá és okoznak óriási károkat, mint a szárazság. Utóbbi mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatását már ma is érzik például Marokkóban, Algériában, Tunéziában, Szomáliában és Egyiptomban. Malawiban pedig éppen az özönvízszerű esőzések miatt kellett több mint 300 ezer embert kitelepíteni az UNICEF adatai szerint.

Forrás: 123rf.com

A klímaváltozás a népvándorlást is erősíti

Az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) szerint 2050-ig mintegy 200 millió embert kell majd kitelepíteni lakóhelyéről az éghajlatváltozás negatív hatásai miatt. A hőmérséklet emelkedése fokozatosan csökkenti a mezőgazdasági területek termőképességét, pusztítja az úgynevezett ökoszisztéma-szolgáltatásokat, vagyis a tiszta vizet és a termőtalajt. Az extrém időjárás-jelenségek – különösen a heves esőzések és az azokat követő árvizek a trópusi területeken – rengeteg ember életére hatnak, közülük sokaknak várhatóan el is kell majd költöznie lakóhelyéről. A tengerek vízszintjének emelkedése pedig az alacsonyan fekvő területekről is több millió ember költözését eredményezheti az előttünk álló évtizedekben.

Forrás: 123rf.com

Forrás: Napidoktor.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló