Egészség

Ha egyszer kövér voltál, hiába fogysz le: korábban halsz

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.03 | 15:35

Hiába szabadultak meg jelentős súlyfeleslegtől, jó eséllyel idő előtt halnak meg azok, akik valaha kövérek voltak – figyelmeztet egy friss kutatás.

Azt eddig is tudtuk, hogy a túlsúly növeli a különféle betegségek – a szív- és érrendszeri problémák, a diabétesz és a legtöbb rákfajta – kockázatát. Az orvosok évszázadok óta arra biztatják pácienseiket, hogy fogyjanak le mielőbb. Most azonban kiderült, hogy ez nem elég: akik korábban túlsúlyosak voltak, fogyás után is 27 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg viszonylag fiatalon.

Az ezzel kapcsolatos korábbi tanulmányok gyenge pontja épp az volt, hogy csupán a testtömegindexet vetette össze a betegségek gyakoriságával, a túlsúly hosszútávú egészségügyi hatásait azonban nem vizsgálta, ahogyan a fogyás mögött álló okokat sem. Az utóbbi mögött egyébként számos esetben súlyos betegség rejlik, ezért egészségesnek semmiképp sem nevezhető az ilyesfajta fogyás, vélekednek az új tanulmány kritikusai.

A kutatást végző Boston University és a University of Pennsylvania szakemberei szerint fontos, hogy az orvosok ne csak egy bizonyos pontig kövessék a fogyás folyamatát, hanem a korábbi túlsúly egészségre gyakorolt hatásosait is figyeljék meg hosszútávon.

A kutatást vezető Dr. Andrew Stokes adjunktus szerint a túlsúly az évek során gyengíti a szívet és extra megterhelést jelent minden szerv számára, ezért a legtöbb esetben nem hosszabbítja meg jelentősen a páciens életét, ha leadja a kilókat, de nem törődik az egészségével.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló