Egészség

Dübörög a vajaskávé-biznisz: a különleges kávécég újabb 19 millió dollárt kaszált

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.08 | 17:53

A vajaskávé az új frapuccino, amit egy exduci wellness válllakozó önt a gazdagok csészéjébe. Dave Asprey, az ember, akinek hála a Szilícium-völgy fejesei közül egyre többen tesznek még külön vajat az ő egyedülálló kávéjába, ismét 19 millió dollárt gyűjtött áldásos tevékenységéhez.

Fotó: Pixabay.com/albertoadan CC0

Cége, amely egyben életstílus-brand is, a Bulletproof 360 állítólag mikotoxinmentes kávét készít. A mikotoxin póriasan szólva nem más, mint egy egészségre igen káros penészfajta. Asprey szerint más gyártók termékeinek kb. 75 százalékában előfordul, testben-lélekben egyaránt rombolva Amerika vezető rétegét. Potom 18 dollár 95 centért viszont bárki hozzájuthat egy csomag garantáltan toxinmentes, „továbbfejlesztett” Asprey-féle kávékeverékhez.

Nagyon röviden: a Bulletproof 360 teljesen alternatív ételeket és italokat kínál a wellness piacon. Szerinte egy speciális zsír fogyaszt, ezért azzal kezelt zsíros vizet árul, a kávéban lévő penész veszélyes, és ezeket a mindenféle furcsaságokkal kezelt termékeket árulja baromi drágán. A dolog hitelét egy kicsit Schobert Norbihoz hasonlóan az adja, hogy Dave Asprey sok-sok próbálkozás után állítólag ezekkel a felfedezésekkel fogyott le.

A Mikotoxin hisztéria

Csakhogy nem úgy tűnik, mintha ez az állítás megállná a helyét. Mikotoxin nagyon sok mindenben van, többek közt a húsban, gabonában, kávéban és más élelmiszerekben, amelyek nagy mennyiségben mind károsak az egészségre. A világ számos kávécége amúgy tud erről a rákkeltő anyagról, és a gyártási folyamat során ki is mossa a termékéből. A Bulletproof szerint ez természetesen nem elég, és bár nem tudni, milyen módszert használnak, akadt, aki nyomokban még így is talált mikotoxint az Asprey-kávéban.

A Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (National Institutes of Health) kutatása szerint egyébként még azokat az amerikaiakat sem fenyegeti a mikotoxin, akik naponta több mint négy csésze kávét fogyasztanak. A kimutatható mennyiség olyan alacsony volt még a sima pörkölt kávé után is, hogy a NIH befejezte a vizsgálódást, tehát nem úgy tűnik, hogy a koffeinistákra ez komoly veszélyt jelentene.

A többi merész állítás elemzése, például a speciális zsírfajtáról, ami éppen hogy csökkenti koleszterinszintet, vagy hogy a rendes, füvet legelesző tehenek tejéből készült vaj jót tesz az agynak, hosszabb cikket igényelne. Arra azért utalnak jelek, hogy a közepes láncú trigliceridek tényleg segíthetnek a fogyásban.

A zsíros víz is siker

Akárhogy is, Asprey teljesítménye üzleti szempontból elismerésre méltó – folyamatos növekedés mellett stabil vevőkört kiépíteni nem könnyű az igen zsúfolt wellness-piacon. A cégvezér hitelességéhez sem fér kétség: nem vizet prédikált, saját magán kísérletezve egymillió dollárt költött önteste „hackelésére” különféle módszerekkel, mielőtt leadott 30 kilót. Aki pedig képes eladni egy FATwater névre hallgató terméket (ami ugye gyakorlatilag a zsíros víz), az megérdemli a világ minden üzletemberének a tiszteletét.

Bár az éves könyvelést nem ismerjük, a Bulletproof láthatólag elég jól teljesít hozzá, hogy még több befektetőt vonzzon. A első részvénycsomagot annak idején 9 millió dollárért bocsátottak ki, a mostani 19 millióval együtt az cég összértéke így 28 millióra emelkedett.

Asprey, aki „Fejben erős” (Head strong) címmel most jelentette meg legújabb könyvét, tervei szerint még az idén üzletláncot indítana, New Yorkból indulva. Nagy ugrás, mert a két meglévő Bulletproof Café Dél-Kaliforniában található.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló