Egészség

Lányok, Ti is körberakjátok wc-papírral az ülőkét a nyilvános wc-ben? Akkor jobb, ha abbahagyjátok!

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.10 | 07:21
  • trendindex: 6

Ha kellemetlen, ha nem, erről bizony beszélnünk kell. Minden olyan mellékhelyiség, ami nem a sajátunk, potenciális fertőzés forrása. Legtöbben úgy próbáljuk kivédeni, hogy letekerünk némi papírt, és lefedjük vele az ülőket. Ezt jobb, ha ezentúl nem csináljuk.

Az ember önkéntelenül is így próbálja felvenni a harcot a kosszal a biztonsága érdekében. Bár minél több ember használja, minél nyilvánosabb az illemhely, annál fokozottabb figyelemmel kell lennünk, hiszen jó eséllyel annál koszosabb is. Azért ne ringassuk magunkat tévhitekbe, hogy esetleg a gyakran takarított munkahelyi wc tisztább terep.

Fotó: Pixabay/jorisamonen CC0

Vásárlás közben nincs már visszaút és az ügy nem várhat? Ez persze felülírja a biztonsági előírásokat, s bevállaljuk a rázósabb mosdókat is. Maximum leterítünk az ülőkére némi papírt, és meg is van oldva a dolog. Nagyobbat azonban nem is tévedhetnénk.

A wc-papír az illemhelyeken általában a tartály vagy a csésze közelében, karnyújtásnyi távolságra van. Ráadásul szinte sohasem csomagolják be, így csak úgy szabadon van: ki tudja mióta. A wc minden egyes lehúzásakor apró vízcseppeket spriccel ki, s ha nem is olyan nagyok, hogy érzékeljük ezeket, a papírt simán beterítik. Ami pedig beszívja a nedvességet. Így a papír nemhogy megóvja a testedet a baciktól, de még rá is ken egy extra adagot.

Előfordulhat az is, hogy a deszka az anyaga és a fertőtlenítése miatt tisztább magában, mintha betakargatnánk papírral.

via GIPHY

A legbiztosabb tehát, amennyiben a wc-papír nincs becsomagolva, hogy vagy a saját zsebkendődet használod, vagy a csésze felé guggolsz. Apropó guggolás. Sok balkáni országban az elegáns helyeken is csak egy lyuk van a mosdóban, esetleg két lábnyom, hogy hova illesszük a talpunkat. De nemcsak a Balkánon, Olaszországban is gyakran futhatunk bele ilyen mosdókba. Ennek két oka van.

Az egyik, hogy az angol wc-vel szemben ugyan elsőre kényelmetlennek, furának, cikinek esetleg ijesztőnek tűnhet, pedig jóval tisztább és higiénikusabb, mint ráülni a királyi székre. A másik ok, hogy az angol wc csupán néhány száz éves találmány. S bár az illemhelyek történetében számos példa van a kényelmes megoldásokra, azért az emberiség nagy része hosszú, hosszú évezredeken át guggolva végezte ügyes-bajos dolgait. Az emberi bélrendszer és az ürítés ehhez alkalmazkodott, az angol wc olyan természetellenes testhelyzetet követel meg, ami nehezíti a dolgunk megfelelő elvégzését.

Sok orvos ma már azt javasolja, hogy készítsünk egy kis sámlit, emelvényt a lábunk alá, mert így a beleinket a helyes testtartásra fogjuk emlékeztetni az angol wc-n is, s megkönnyítjük ezzel a dolgunkat!

Fotó: Pixabay/jorisamonen CC0

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.