Egészség
A vörös áfonya lesz az új antibiotikumok alapanyaga?
A vörös áfonyában található flavanol nevű összetevő segít megakadályozni az E-coli-fertőzést, amely többek között a húgyúti fertőzés és az ételmérgezés kialakulásához is hozzájárul.
Elképzelhető, hogy hamarosan az áfonyalében található flavanolok lesznek majd az újfajta antibiotikumok egyik fő összetevői, mivel ezek képesek a bakteriális fertőzések visszaszorítására.
„Jelenleg komoly problémát jelent, hogy egyes baktériumtörzsek teljesen rezisztensek az antibiotikumokra, ezért újszerű megoldásokra van szükség, amelynek segítségével a bakteriális fertőzések megállíthatók” – fogalmaz a kutatást vezető Terri Camesano, a Massachusetts-i Egyetem munkatársa.
A friss kutatások szerint jelenleg Amerikában több mint 2 millió ember fertőződik meg gyógyszer-rezisztens baktériummal, s közülük 23 ezren meg is halnak.
Az egyik fő ellenség, amely hamarosan a flavanol-alapú antibiotikummal lesz talán legyőzhető, az E-coli, amely az ételmérgezések mellett a húgyúti fertőzések felelőse is. A kutatás során az összetevő képes volt arra, hogy a baktériumok összeragadását és a biofilm kialakulását megakadályozza, így a fertőzés ne alakuljon ki.
A Food & Nutrition szaklapban publikált anyag szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy a növényekben megtalálható flavanolok hatása teljes egészében kiaknázható legyen.
Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/publicdomainpictures-14/
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.