Egészség

Ez történik, ha megmar a kobra

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.28 | 08:13

Csak Indiában évente 50 000 ember hal meg évente kígyómarástól. Az indiai kobra egyike a kontinensnyi ország négy leggyilkosabb kígyófajának, mérge vegytiszta és halálos koktélja az idegrendszert és szívet támadó toxinoknak.

Forrás: pixabay.com/Peka

Az indiai kobra amúgy világviszonylatban is toplistás, ha a leggyilkosabb kígyókat vesszük sorra. Az általában 1-1,5 méterre, ritkábban akár két méteresre is megnövő kobrafaj Indián túl megtalálható még Pakisztánban, Bangladesben,  Sri Lankán és Nepálban is.

Mérge rendkívül gyorsan hat és a marás legtöbb esetben halálos, egész egyszerűen a sebesült nem jut elég gyorsan megfelelő orvosi ellátáshoz. Az idegméreg először megtámadja az idegrendszert és tönkre teszi az izmok mozgatásáért felelős idegeket. Ez a méreg mennyiségétől és erejétől függően minimum 15 perc, de legfeljebb két óra alatt végbe megy.

Ez úgy jelentkezik, hogy a sérült nagy álmosságot érez, elerőtlenedik és elgyengül. Utána lebénulnak az izmai, szinte képtelen lesz mozogni. Bekövetkezik az eszméletvesztés, légzési nehézségek lépnek fel. A marás körüli bőrfelület behólyagosodik, elfeketül, a sejtek és a szövet elhal. Ez sok esetben enyhébb marás esetén is olyan csúnyán elfertőződhet, hogy amputálni kell a végtagot.

Az idegmérgen túl a szervezetbe cardiotoxin is kerül. Ez fokozatosan megnövelheti a vérnyomást, ami a szívverés lassulásához és leállásához vezethet.

Egy marás nem feltétlenül juttat mérget az áldozat testébe, de a feldühített kobrák akár többször is próbálkozhatnak az adag növelésével. Az indiai kobratámadások azért is olyan gyakoriak, mert ez a faj nappal és éjjel is nagyon aktív, ráadásul előszeretettel fordul elő nagy népsűrűségű területeken is.

Ezért ha a marás megtörténik, az orvosok szerint azonnal be kell adni az antiszérumot, és még így sem teljesen bizonyos, hogy sikerül meggátolni a halálos végkifejletet. De a statisztikák azt mutatják, hogy ellenkező esetben a marástól számítva nem egész egy óra áll rendelkezésre a halál beálltáig.

Forrás: pixabay.com/Peka


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.