Egészség

Két fontos babavizsgálat, melyet fél éves korig el kell végezni 

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.29 | 14:20

Jelenleg nem kötelező, mégis komolyan kell venni a koponya ultrahang- és a csípőszűrést is 

A csecsemő ultrahang szűrővizsgálat segítségével fény derülhet kisebb-nagyobb eltérésekre, melyek a magzati életben nem voltak észlelhetők. Így időben felismerhetők olyan rendellenességek, melyek tünetet még nem okoznak, de ha szükséges, kezelésük időben elkezdhető. Ha magzati korban már eltérést találtak, akkor mindenképpen, és ha a családban már előfordult csecsemőkorban szűrhető betegség, akkor is kiemelten javasolt a vizsgálat.

Magyarországon nem kötelező a babák ultrahangos csípőszűrése, illetve hasi és koponya ultrahangja az első hónapokban, holott ezekkel a nem fájdalmas vizsgálatokkal fény derülhetne ebben az életkorban még jól vizsgálható és kezelhető, korrigálható rendellenességekre. A vizsgálat ideálisan 6-8 hetes korban javasolt. A csípőszűrés 6 hetes kortól 5-6 hónapos korig végezhető. „A porcos csontfej elhelyezkedését vizsgáljuk az ízületi vápában.  Korábban a csípő gyakran éretlen, igy álpozitív eredményt kapunk. Később a combfej csontosodik, a vizsgálat már nem ad megbízható eredményt. Ha eltérést látunk, ortopédiai vizsgálatot tanácsolunk, az esetleges teendők megítélésére.” – mondja el Dr. Kis Éva az RMC Clinics gyermekgyógyász-gyermekradiológus szakorvosa. – „A hasi ultrahangvizsgálat bármely életkorban elvégezhető. Így fény derülhet olyan rendellenességre, (máj, vese, epehólyag, mellékvese), melyek a magzati ultrahangvizsgálat során nem derültek ki. Ezek nem feltétlenül igényelnek beavatkozást, de követésre, esetleg további vizsgálatokra szükség lehet. Időben felfedezve hatékonyan gyógyíthatók. A koponya ultrahangvizsgálat a kutacs záródásának kezdetéig, 5-6 hónapos korig végezhető.

„Az ultrahangvizsgálat nem fájdalmas, káros hatása nincs, az esetek többségében a babák békésen tűrik. Természetesen előfordul, hogy a baba sír, sokan nem szeretnek meztelenül lenni, a környezet idegen. Bár melegített gélt használunk, ez is zavarhatja, de legtöbbször a szülő hangja megnyugtatja a csecsemőt. A vizsgálat rövid ideig, 10-15 percig tart, a végén írásbeli leletet kap a szülő, ha további teendőre van szükség, akkor erre vonatkozó tájékoztatást, javaslatot.” – nyugtat meg Dr. Kis Éva az RMC Clinics gyermekgyógyász-gyermekradiológus szakorvosa. – „Amennyiben eltérést észlelünk, mindenképpen szükséges a lelettel felkeresni a gyermekorvost. Csípőrendellenesség, csípőficam gyanúja esetén gyermekortopéd szakorvost, agyi eltérés, például agykamrai tágulat eseteiben gyermek neurológust.

A magzati életben észlelt valamennyi elváltozás eseteiben feltétlenül fontos a születés utáni vizsgálat. Ha a családban csípőficam, vesefejlődési rendellenesség fordult elő, kiemelten javasoljuk. A szűrő ultrahangvizsgálat nem kötelező, de a gyermek érdekében javasolt, hiszen sok eltérés esetében a tünetek csak később jelennek meg, amikor a gyógyulás esélye kisebb. Amennyiben nem találunk eltérést, ezeket a vizsgálatokat szűrő jelleggel nem kell megismételni. Ismétlésre csak valamilyen tünet esetében van szükség. Legszerencsésebb, ha a szűrést gyermekradiológiában járatos szakember végzi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.