Egészség

Betiltaná az IQOS-t az EU

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.30 | 07:18

Minden ízesített, hevítéses dohánytermék – így az IQOS is tiltólistára kerülne az EU-ban.

Egy új, rákellenes terv alapján tiltaná az uniós tagállamokban az ízesített, hevítés alapú dohánytermékeket az Európai Unió – ilyen az IQOS is. A rákellenes küzdelem részeként az ízesített, fűtött dohánytermékek értékesítésének betiltását javasolta az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság. A javaslat oka, hogy jelentősen nőtt az ilyen termékek forgalma – írja a Skynews.

Több mint öt tagállamban tíz százalékkal nőtt

a hevítés alapú dohánytermékek értékesítése az elmúlt időszakban. “Az ízesített, hevített dohánytermékek piacról való kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott elképzelésünk megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5%-a fog dohányozni. A cél egy dohányzásmentes nemzedék elősegítése” – nyilatkozta Stella Kyriakides, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős EU-biztos.

Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedés oka a dohányzás,

a terméktípus kivonásának célja pedig az, hogy minél kevésbé legyenek vonzók ezek a termékek. “A megelőzés mindig jobb lesz, mint a gyógyítás” – mondta a biztos. Az új, hevítés alapú dohánytermékek sikere a hagyományos ízesített cigaretták betiltásával függhet össze. A tilalom nem terjedne ki azokra az eszközre, amik nem tartalmaznak dohányt. Így az ízesített elektromos cigaretták és Elf Bar-ok továbbra is kaphatók lennének.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.