Életmód

Rákot okozó vegyszerek támadják a magzatot az anyaméhben

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.30 | 09:32

Egy tanulmány szerint veszélyesek a rákot okozó vegyszerek a magzatra, ugyanis a véráramon keresztül bejutnak a placentába, a köldökzsinórba és az anyatejbe is. Viszont, mi magunk is tehetünk ellene.

Egy új tanulmány feltárta, hogyan jutnak be a rákot okozó vegyszerek az anyákból az újszülöttekbe a terhesség alatt. A dailymail.co.uk szerint kutatók megállapították, hogy ezek a vegyi anyagok, amelyeket PFAS-nak neveznek, a véráramon keresztül bejutnak a placentába, a köldökzsinórba, és az anyatejbe is bekerülnek.

A rákot okozó vegyszerek már magzati korban bekerülhetnek a kicsi szervezetébe/Fotó: 123rf.com

A tanulmány 1076 résztvevő vérmintáját elemezte, és megállapította, hogy a PFAS 65%-a átjutott a placentán. A kutatók úgy vélik, hogy ez a vegyi anyagok kis mérete és a zsírokban való oldódási képessége miatt lehetséges.

A PFAS-ok a szervezetben lévő fehérjékhez is kötődnek, amelyek megkönnyítik az anyától a babához való átvitelt. A tanulmány kimutatta, hogy ez a kitettség összefüggésbe hozható a fertőző betegségek, az autizmus és a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) fokozott kockázatával a gyermekeknél.

A PFAS-ok a legtöbb élelmiszerben, a levegőben, a vízben, a talajban és a tisztítószerekben is megtalálhatók, így átjutnak az emberi bőrön és bejutnak a véráramba. A kutatók megállapították, a vegyszerek mennyisége az anya étrendjétől, a testtömeg-indextől (BMI), a szülés korától és iskolai végzettségétől is függ. A tanulmányban 551 anyatejet vizsgáltak, és a PFAS aránya 50% felett volt.

A kutatók megjegyezték, hogy a szoptatás továbbra is fontos, azonban van néhány módszer a PFAS csökkentésére, Ilyen például a kezelt vagy palackozott víz használata, a teflonból készült termékek használatának elhagyása, és a gyorsételek elkerülése.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló