Érdekes

Így változik a férfi nemi szerv huszonéves kortól a nyugdíjig – 10 dolog, ami más lesz

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.06 | 19:18
  • trendindex: 15

Ahogy a 40-es éveidbe lépsz, a heréid kevesebb tesztoszteront kezdenek termelni - igen, ez a hormon segített a péniszed növekedésében a serdülőkorban, és irányítja máig a szexuális vágyad mértékét is. A tesztoszteron csökkenése, valamint az öregedéssel kapcsolatos egyéb tényezők aztán megváltoztathatják ennek az életfontosságú szervnek a méretét, formáját és funkcióját is. Mutatjuk, hogyan.

Őszülni kezdesz… igen, ott is

Pontosan úgy, ahogyan a fejeden lévő haj, a pigmentsejtek a szeméremszőrtüszőkön belül is melanin nevű vegyületet termelnek, így leszel szőke, barna vagy fekete. Az idő múlásával a pigmentsejtek elpusztulnak, a melanintermelés lelassul, a szeméremszőrzeted is őszülni kezd. Az, hogy ez mikor következik be, persze főként genetika kérdése.

Rossz hírünk van: összemegy!

Az öregedés bizony a pénisz méretét is csökkentheti. Ennek oka egyszerű: a magas vérnyomás vagy az érelemeszesedéssel járó gyulladt véredények csökkentik a véráramlást a péniszben. A véráramlás csökkenése, valamint az alacsonyabb tesztoszteronszint a szervet kisebbé tehetik. Ha néhány kilót felszedsz (ami szinten korral járó tünet), az emellé illúziót kelti, hogy elveszett a hossz. A hasi zsírrétegek részben eltakarják a péniszt, aminek hatására még kisebbnek tűnik, mint amilyen valójában.

Így görbüljön meg…

Valahányszor megsérül a péniszed – legyen az durva szex, sport vagy baleset -, hegszövet képződik. Az ötvenes vagy hatvanas éveidre elegendő hegszövet halmozódhat fel ahhoz, hogy a péniszed merev állapodban már oldalra hajoljon vagy elgörbüljön. Ezt az állapotot Peyronie-kór néven ismerik. Gyakran fájdalmas, és kényelmetlenné teheti a szexuális együttlétet. A különféle kezelések, pl. injekciók vagy a sebészi beavatkozás enyhíthetik a görbületet, és újra kényelmesebbé tehetik a szexet.

A herék is kisebbek lesznek

A csökkent tesztoszteronszint miatt nem csak a péniszed mérete csökkenhet, hanem a heréidé is. Persze a sok felszíni sérülés, a kevesebb véráramlás és anabolikus szteroidok (szintetikus tesztoszteron) használata is felelős lehet a méret csökkenéséért. Sőt, rossz hírünk van: az egyre kisebbé váló kisebb here néha a hererák tünete is lehet. Ha más tüneteid is vannak, például duzzanat, csomó vagy nehézségérzet a herében, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Lógósak lesznek a zacsik

Az idő múlásával a bőr természetesen veszít rugalmasságából. Ahogyan az arc- és nyakbőr ráncosodik és lóg az idő múltával, úgy változik a heréket borító bőr is. Ha a lelógó herezacskó látványa annyira zavaró számodra, netán fájdalmat okoz, amikor a combodhoz dörzsölődik, akkor elvégezheted a herezacskó megemelését célzó műtétet, amely kicsit javít a helyzeten. A beavatkozás egyre népszerűbb az idősödő férfiak körében.

Megváltozik a színe

Az évek múlásával zsírlerakódások képződhetnek a vérerek falain belül, amelyek a vér áramlását is korlátozhatják. Márpedig a vér az, ami rózsaszín színt ad a pénisz hegyének. Ahogy a véráramlás lassul, a pénisz feje halványabb árnyalatot ölt. Ritkán a pénisz színváltozása a rák jele lehet. Ha más tüneteid is vannak, például kiütés vagy seb a péniszen, irány az orvos.

A kopaszodás ezt a szervet is eléri

A szeméremszőrzet vastagsága egyéni adottság kérdése, és attól is függ, hogy mennyire ápolod a szőrzetet. A péniszed körüli szőrzet, ahogyan a fejbőröd haja, az idő előrehaladtával elvékonyodik. Mivel kevésbé látható, mint a hajzat, akár így is hagyhatod, azonban a statisztika azt mutatja, egyre több férfi kér hajbeültetést ezen a területen is. Alighanem szeretnének erősebbnek, agilisabbnak és fiatalabbnak tűnni.

Kevésbé érzékennyé válik

A péniszed veszít az érzékenységéből is az idő előrehaladtával. Ezért aztán elképzelhető, hogy több időre és intenzívebb stimulációra van szükséged ahhoz, hogy felizgulj vagy épp elélvezz. Ha a probléma akadályozza a szexuális életedet, ne folyamodj durva, erős ingerekhez, ez ugyanis irritálhatja a szervet borító érzékeny bőrt. Ehelyett inkább beszélj orvosoddal a lehetséges kezelésekről.

Minden egy kicsit nehézkesebb lesz

Tizen- és huszonévesen a legenyhébb szellő is merevedést idézhetett elő. Most, hogy idősebb vagy, alacsony hormonszint, csökkent vérkeringés és idegsérülés is hátráltathatja a folyamatot. A merevedési zavar egyre nagyobb problémává válik, ahogy idősödünk. Ami azt illeti, 70 éves korra körülbelül 70%-os valószínűséggel tapasztalhatnak merevedési problémákat a férfiak. Szerencsére az orvosok rendelkeznek számos gyógyszerrel, eszközzel és sebészeti megoldással ennek a problémának a kezelésére, így mindig van remény.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló