Egészség

Eredetileg gyógyszernek készült a világ egyik legegészségtelenebb szósza, a ketchup

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.07 | 18:13

Már a feltalálója is túlértékelte a készítmény gyógyhatását, de a hamisítók aztán végképp elrontották az egészet. A paradicsomban mondjuk tényleg van egy csomó fontos vitamin, csak nem kellene összekeverni annyi cukorral!

A ketchup feltalálója, Dr. John Cooke Bennet eredetileg gyógyszernek szánta a sűrű paradicsom szószt, és nem arra, hogy abba fojtsuk bele a sültkrumplinkat. Bár erre semmilyen bizonyítéka nem volt, azt állította, hogy a ketchup gyógyítja a hasmenést, a sárgaságot, az emésztési zavarokat és a reumát is. Az ő ketchupja viszont még nem üvegekben, hanem tabletta formában került piacra, és hamarosan hamisítani is kezdték. Az ál-ketchupoknak aztán később további csodás tulajdonságokat is hazudtak, és volt olyan verzió, amiben még paradicsom sem volt.

Pár év után már senki nem hitt a ketchup gyógyító erejének, de mint szósz, rendkívül népszerű lett. Annyira, hogy az amerikai háztartások 97%-ában biztosan található belőle egy üveggel. Az alapanyagául szolgáló paradicsom amúgy tényleg tele van hasznos vitaminokkal és antioxidánsokkal, de maga a ketchup már egyáltalán nem mondható egészségesnek, hiszen a majonézhez hasonlóan ez is tele van cukorral.

Forrás: Ripley's Believe It Or Not!

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...