Egészség

Eredetileg gyógyszernek készült a világ egyik legegészségtelenebb szósza, a ketchup

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.07 | 18:13

Már a feltalálója is túlértékelte a készítmény gyógyhatását, de a hamisítók aztán végképp elrontották az egészet. A paradicsomban mondjuk tényleg van egy csomó fontos vitamin, csak nem kellene összekeverni annyi cukorral!

A ketchup feltalálója, Dr. John Cooke Bennet eredetileg gyógyszernek szánta a sűrű paradicsom szószt, és nem arra, hogy abba fojtsuk bele a sültkrumplinkat. Bár erre semmilyen bizonyítéka nem volt, azt állította, hogy a ketchup gyógyítja a hasmenést, a sárgaságot, az emésztési zavarokat és a reumát is. Az ő ketchupja viszont még nem üvegekben, hanem tabletta formában került piacra, és hamarosan hamisítani is kezdték. Az ál-ketchupoknak aztán később további csodás tulajdonságokat is hazudtak, és volt olyan verzió, amiben még paradicsom sem volt.

Ketchup Was Once Used As Medicine

In 1834, Dr. John Cooke Bennet added tomatoes to ketchup. The addition of tomatoes meant it added a plethora of vitamins and antioxidants to the sauce. He had pill salesman, Archibald Miles, make his sauce into an extract of tomato pills. FOLLOW US!

Pár év után már senki nem hitt a ketchup gyógyító erejének, de mint szósz, rendkívül népszerű lett. Annyira, hogy az amerikai háztartások 97%-ában biztosan található belőle egy üveggel. Az alapanyagául szolgáló paradicsom amúgy tényleg tele van hasznos vitaminokkal és antioxidánsokkal, de maga a ketchup már egyáltalán nem mondható egészségesnek, hiszen a majonézhez hasonlóan ez is tele van cukorral.

Forrás: Ripley’s Believe It Or Not!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.