Időjárás

Az időjárás hatása az agyra: zavarodottság, depresszió és egyéb durvaságok

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.08 | 17:32

Ha észrevettünk bármilyen kognitív károsodást vagy hangulati ingadozást, amikor túl nagy a meleg, nem vagyunk egyedül. A szélsőséges időjárás veszélybe sodorja mentális jóllétünket, komoly hatást gyakorol az agyra. No, de mennyire?

Amennyiben feltűnt már nekünk bármilyen kognitív károsodás vagy hangulati ingadozás a túlságosan meleg időben, nem vagyunk egyedül a problémával. Az időjárás hatása az agyra sokféle lehet, és komoly gondok merülhetnek fel egy-egy szélsőség idején.

A szélsőséges időjárásban, a hőhullámok közepette az agy jelentős kihívásokkal küzd, hogy fenntartsa tökéletes működését. A hőmérséklet-emelkedés mélyen befolyásolhatja az agyi képességeket és a mentális jóllétet – tudatta a bbc.com.

Tény, hogy a Föld hőmérséklete extrém mértékben nő. A túlságosan meleg idő pedig az emberi agyra is hatással van.

Amikor komoly melegnek vagyunk kitéve, szervezetünk egyfajta vészhelyzetbe kerül. A véráramlást és az oxidációt tehát elvonja más szervektől, amelyeknek ez nagyon fontos a normális működésükhöz – magyarázta dr. Gaurab Basu, a Harvard Chan C-Change oktatási és politikai igazgatója.

Komoly hatást gyakorol az extrém meleg az agyra, a mentális jóllétre – Fotó: bbc.com

Az agyi kogníció és a hangulat tekintetében következetes hatást vehetünk észre: a szélsőséges időjárás hőség komoly hatással van az emberek koncentrációjára, munkájára.

Az iskolai teljesítményen ugyancsak meglátszik a dolog: ha a gyermekek nagy melegnek vannak kitéve, a jegyek romlanak. Még a balesetek száma is megnő.

Az emberek agresszívebbé válnak, mentális jóllétük oda – sokszor nem úgy cselekszenek, ahogyan „hideg fejjel” tennék.

A kérdés az, vajon ez a gyulladás-szerű állapot agyi jelnek számít-e – dr. Gaurab Basu szerint komoly szerepet játszik a dologban a kortizol hormon útja.

Az időjárás hatása az agyra és a hangulatunkra

Hogy mi a helyzet a hangulat ingadozással? Az emberek sokszor haragosnak, depresszívnek érzik magukat a szélsőséges időjárás okozta melegben.

Egy 2022-ben megjelent tanulmány szerint megnő azon esetek száma, amikor emberek sürgősségi osztályra kerülnek mentális problémák miatt – mutatott rá dr. Basu.

A paletta változatos: olyan hangulat ingadozások figyelhetők meg, mint szorongás, depresszió, szerek használata, de ide sorolható a skizofrénia is.

A klímaváltozás egyik hatása, hogy a lehűlés nem történik meg sokszor éjjel sem, amikor aludnánk és regenerálódna az agyunk is. Ennek pedig komoly hatása lehet a mentális jóllétre és az agyi kognícióra.

Fontos, hogy megértsük ezeket a folyamatokat és a testünket, annak érdekében, hogy elkerüljük a túlmelegedést – hívta fel a figyelmet a szakember.

A túlmelegedés korai jelei közé tartoznak a szédülés, a kimerültség, a zavarodottság érzése – mindegyik vészjelzés, amire gyorsan reagálni kell! Azonnal igyunk sok vizet és menjünk olyan helyre, ahol le tud hűlni a szervezet.

(Via)

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló