Életmód

Péntekig érvényben van a hőség miatti vörös kód, de mit is jelent ez? Elmagyarázzuk

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.09 | 10:50

Pénteken 24 óráig érvényben van a vörös kód a nagymeleg miatt. Ilyenkor életveszélyes, ha valaki sokáig a napon van, a szociális intézmények kötelesek fogadni az utcán élő személyeket.

Fülöp Attila, Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy idén nyáron már másodjára van érvénybe lépett a vörös kód a nagy meleg miatt – írja a magyarnemzet.hu. De mit is jelent ez a vörös kód, mi a kihirdetésének a célja?

vörös kód
Péntekig a nagy meleg miatt érvényben van a vörös kód/Fotó: 123rf.com

A vörös kód tulajdonképpen egy szociális figyelmeztetés, melynek egyrészt az a célja, hogy a kritikus időjárási helyzetekben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítő tevékenység egyik legfontosabb feladata az élet védelme. Az a jelzés nem csak ebben a rekkenő hőségben – 27 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet esetén – vagy télen a hidegben – mínusz 10 Celsius-fok vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetében – léphet életbe, hanem például nagy mennyiségű csapadék vagy hihetetlenül szélsőséges időjárás változás esetén is.

Ezen kívül a vörös kód kihirdetésének célja többek között az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre. A mostani nagyon meleg időjárás ugyanis életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig tartózkodik az utcán.

A vörös kód érvénybe lépésekor a bentlakást nyújtó szociális intézmények, az ellátó területüktől és típusoktól, továbbá a férőhelyüktől függetlenül a diszpécserszolgálaton keresztül kötelesek fogadni azokat az utcán élő személyeket, akiknek az elhelyezésük hajléktalanszállón sajnos nem megoldható.

A meleg, nyári időszakban ilyenkor előre kijelölik azokat a helyiségeket, amelyek megfelelő védettséget nyújtanak a szélsőséges meleg ellen, és kellőképpen árnyékoltak, szellőznek, avagy klimatizáltak.

Ha a tűző napon egy földön, illetve padon fekvő embert látunk az utcán, akin a hőguta vagy a kiszáradás jeleit véljük felfedezni, akkor mindenképpen adjunk neki ivóvizet és vigyük árnyékos, hűvösebb helyre. Ha ettől mégsem nem lesz jobban, akkor késlekedés nélkül, haladéktalanul hívjuk fel a 112-t. Ha egy utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér, vagy a környezetünkben élő hajléktalan ember a szokásaitól eltérően, zavartan viselkedik, értesítsük az illetékes diszpécserszolgálatot vagy hívjuk a 112-t. A diszpécserszolgálatnak adjuk meg a pontos címet, ahol az illető tartózkodik, vagy ha tudjuk, várjuk meg őket a helyszínen.

(via)

Itt megtudhatod, hogyan védheted meg a szervezetedet a forró napokon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló