Egészség

Ez a hosszú élet titka a tudósok szerint

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.10 | 16:48

A Dél-kaliforniai Egyetem gerontológiai programjának keretein belül született a kutatás, amely a világ legidősebb embereinek az életmódját vizsgálta. A tudósok felfedezték, hogy megdöbbentően sok száz év fölötti ember él a harmadik világban, épp ezért Indiába utaztak, hogy feltérképezzék a Föld nagy öregjeinek a titkait. A laikusoknak szóló, egyszerű tanácsok elgondolkodtatóak…

 hosszú élet titka
(kép: Pixabay)

Hogy mi a hosszú élet titka? Még pontosan senki nem tudta megállapítani, de van pár dolog, amit ha betartunk, nagyobb eséllyel élünk akár száz évnél tovább is.

1. Kerüld a stresszt!

Egyértelmű, hogy a stressz megbetegíti az embert: nem csak szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, de a rákhoz, a tüdőbajokhoz és a gyenge immunrendszerhez is vastagon köze van. Ha olyan munkakörben dolgozol, ahogy gyakran idegeskedsz, tanuld meg, hogyan tudod kezelni a különféle stresszhatásokat. Mozogj, sportolj, jógázz, relaxálj, meditálj, tölts minél több időt a szeretteiddel, szánj időt a számodra kedves időtöltésekre.

2. Élj aktív társasági életet!

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bulizz éjjel-nappal, és csapj hatalmas, hedonista orgiákat, hanem inkább arról van szó, hogy éld át a közösségi élményt, amelynek során teljesen önmagad lehetsz, és egy jó csapat szeretetében fürödhetsz. Fontos, hogy ezekkel az emberekkel kölcsönösen szeressétek, tiszteljétek, inspiráljátok egymást: ez a közösségi kapocs megerősíti az immunrendszert, távol tartja a depressziót, és kedvez a mozgékonyságunknak is.

3. Élvezd a különféle fűszereket!

A kutatás során kiderült, hogy India és Kína legöregebbjei imádják a különféle fűszereket. Ezeken a vidékeken évezredek óta a fűben-fában megbújó orvosságok bűvöletében élnek az emberek, és pontosan tudják, hogy melyik fűszer, zöldség és gyümölcs mire jó. A fokhagyma, a hagyma és a fahéj a 100 éven felüliek körében kedvelt finomság…

4. Tudd: a hit és a hagyomány erőt ad!

Nem kell feltétlenül vallásosnak lenni, állítják a Dél-kaliforniai Egyetem tudósai, az azonban tény, hogy tovább élnek azok, akik túllátnak az anyagon. A materialisták közül azok maradnak köztünk hosszú ideig, akik hisznek a tradíciók közösség- és jellemformáló erejében, de nem ragaszkodnak ezekhez foggal-körömmel.

5. Jó, ha van egy házi kedvenced

Számos kutatás bizonyította: a kisállatok segítenek a stressz-szint csökkentésében, normalizálják a vérnyomást, és a gazdik ritkábban lesznek depressziósak, mint azok, akiknek se kutyájuk, se macskájuk nincs. Noha a háziállat-tartás inkább nyugati, mint keleti szokás, a jelenség nagymértékben hozzájárul a kiegyensúlyozottabb, hosszabb élethez.

6. Tanulj meg pozitívan gondolkozni!

Nem véletlenül fogalmazunk így: a pozitív gondolkozás egy folyamat, amelyre sok esetben kemény munkával kell képessé válni (különösen akkor, ha a családunkból egy rakat korlátozó hiedelmet és negatív sémát hoztunk magunkkal). De érdemes végigjárni az utat, mert az eredmény a jelek szerint sok-sok boldogságban megült születésnap.

7. Dolgozz keményen!

A hosszú élet titka a lustaság lenne? Most talán arról álmodozol, hogy ha eléred az anyagi céljaidat, a nyugdíjas éveidet már pihenéssel töltheted, de ez nem feltétlenül a legoptimálisabb megoldás. A világ nagy öregjei szinte mind életük utolsó napjáig dolgoztak, még ha nem is olyan intenzitással, mint húszévesen. A jelenlegi korrekorder, a mexikói Leandra Becerra Lumbreras augusztus utolsó napján lett 127 éves, és két évvel ezelőtt még rendszeresen varrt és szőtt…

8. Válogasd meg, mit eszel!

Ne legyél sznob, ne mondj le semmiről, ne ess át extrém fogyókúrákon. Ügyelj azonban arra, hogy minőségi, élő, organikus, fenntartható forrásból származó táplálékot vegyél magadhoz, és többnyire az arany középúton maradj a különféle függőségek helyett.

9. Mozogj sokat!

Feltűnt a tudósoknak, hogy a 100 éven felüliek egész életükben napi 8-10 kilométert gyalogoltak, kétszer ennyit bicikliztek. Míg a kemény fizikai munka tönkreteheti az ízületeket, a séta és a biciklizés a hosszú élet kulcsa.

10. Ne feledd: életed végéig tanulsz!

Nem holmi modern jelszóról van szó, hanem a szellemileg ép idősek titkáról: noha a többségük írni-olvasni se tud, egész életükben folyamatosan tanultak. Új módszereket a földművelésben, az állattenyésztésben, a ház körüli teendőkben, a főzésben, a vadászatban, a halászatban… egyszóval, az élet igazán fontos területein. Aki tanul, az örök fiatal marad, nem csak mentálisan, de lélekben és testben is – állítják a tudósok.

Hiszünk nekik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.