Egészség

A HIV-pozitív nő megszólal: nem, nem fogod csókolózástól elkapni!

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.23 | 10:15

A 20 éves brit lány, Mercy Ngulub már HIV-pozitív betegként jött a világra. Most aktivistaként azért dolgozik, hogy a HIV-vel kapcsolatos tévhiteket eloszlassa.

Mercy egész életében rengeteg előítélettel találkozott: sokan a HIV-betegeket karanténba zárnák és deportálnák, hogy ne éljenek a többi ember között. A fiatal lány feladatának érzi, hogy eloszlassa a HIV vírussal kapcsolatos tévhiteket: nem, ez nem egy halálos ítélet, és aki HIV-beteg, nem lesz feltétlenül AIDS-es.

Nem, a betegséget nem lehet kézfogással, közös pohárhasználattal vagy akár csókolózással elkapni, és megfelelő kezelés esetén a betegség kordában tartható. A HIV-betegek élhetnek szexuális életet védekezés mellett, sőt, gyerekük is lehet: a megfelelő gyógyszeres kezeléssel a betegség továbbadásának kockázata ma már minimálisra szorítható.

A témával kapcsolatos helyes információk terjesztése mellett Mercy fő hivatásának azt vallja, hogy sorstársait és az ő elfogadását segítse. Nem akarja ugyanis, hogy másokat is úgy kiközösítsenek, mint őt gyerekkorában, mikor sokszor a vécében kellett uzsonnáznia…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.