Egészség

Így küzdj a vízhólyag ellen – otthoni gyógymódokkal

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.27 | 09:18

Gyakran bajlódsz vízhólyagokkal, mert érzékeny a bőröd? Nos, ebben az esetben nagyon jó hírrel szolgálhatunk!

A vízhólyagokról elöljáróban!

A vízhólyagról azt érdemes tudni, hogy tulajdonképpen a testünk bármilyen részén létre jöhet, és elég fájdalmas tud lenni. Egy bőrt érintő hólyagról van szó, amely hosszútávú súrlódás során jön létre, és vízzel telítődik fel.

De hogyan is keletkezik a hólyagban lévő víz?

A súrlódás elválasztja a két bőrréteget egymástól, így a szövetek közti nyirok folyadékot érzékelhetjük benne.

Mitől jöhet létre a vízhólyag?

Legtöbbször a lábunkon jön létre vízhólyag, például egy új cipőtől, amely még nincsen megfelelően betörve. A súrlódás által pedig kialakul a hólyag. Azonban előfordulhat bármilyen munkafolyamattól, például a kezünkön egy ásástól, vagy metsző olló használatától.

Gyakorlatilag azért jönnek létre ezek a hólyagok, mert a puha bőr súrlódik egy kemény tárggyal, amely sérülést okoz. Így a felső bőr réteg elválik az alsótól, és a köztük lévő terület megtelik vízzel.

Hogyan érdemes kezelni a vízhólyagot?

Sok olyan házi praktika létezik, amelyet érdemes kipróbálni, azonban az elsődleges kérdés az, hogy érdemes-e kiszúrni a hólyagot, vagy sem?

Amennyiben kiszúrjuk a vízhólyagot, és eltávolítjuk a bőr darabokat, akkor az sajnos egy elég fájdalmas sebbé tud alakulni. Viszont, ha ellenkezőleg teszünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy pár napon belül kifakad, és könnyedén elszennyeződhet. Ezért inkább válasszuk azt a módszert, hogy egy fertőtlenített tű használatával szúrjuk ki a vízhólyagot, majd mihamarább kezeljük a sebet.

A leghatékonyabb vízhólyag kezelési praktikák

Szinte már minden megelőzésére, és gyógyítására létezik egy-pár házi praktika, így természetesen a vízhólyagra is.

De mit érdemes kipróbálni?

Először is léteznek praktikák arra, hogy hogyan kell felragasztani a sebtapaszt, amit valóban érdemes a megfelelő módon felhelyezni. A keletkezett sebet pedig érdemes aloe verával, vagy esetleg gyógyteával kezelni. Sokan esküsznek még az almaecet, és az E-vitamin jótékony hatására. Van azonban olyan nézőpont is, mely szerint a ricinusolaj a nyerő.

Hagyományos sebtapasz

Talán ez az a gyógyászati segédeszköz, ami mindenkinek szerepel az otthon tartott dolgok listáján, így egy vízhólyag felmerülése esetén szerencsére nem kell a boltba szaladni. A sebtapasz hatékony megoldást kínál. Ugyanis megóvja az esetleges kosztól, (amik fertőzést okozhatnak) valamint kíméli a dörzsöléstől a sebet. Az viszont nagyon fontos, hogy a vízhólyagot nem szabad teljesen szellőzés mentesen hagyni. A legjobb, ha úgy próbáljuk feltenni a tapaszt, hogy közben egy pici ívet hagyunk neki.

Az aloe vera kenőcs

Az aloe vera kenőcsre akkor van szükség, ha szándékozzuk kiszúrni a vízhólyagot. Ugyanis ilyenkor egy nyílt seb keletkezik, amit minél előbb hegesíteni kell. Erre lehet tökéletes ez a kenőcs, amelyet bármelyik gyógyszertárban, vagy egy nagyobb üzetben be tudunk szerezni, viszonylag olcsón. Jó is, ha van a háznál, mivel bármilyen más sebre gyógyír lehet. Még az enyhe égési sérüléseket is könnyedén kezelni tudjuk vele.

Zöld teás áztatás

Kevesen tudják, de a tea levelek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezért jó választás lehet a zöld, esetleg a diófa leveléből készített tea. Az elkészítés egyszerű: Forralt vízben kényelmesen kiáztathatjuk a tea leveleket, sőt az sem baj, ha benne hagyjuk a vízben a füvet, hiszen így még koncentráltabb lehet a hatás. Feltéve, hogy a lábunkon van a vízhólyag, akár egy fürdőt is készíthetünk.

A lényeg az, hogy ha már kicsit langyos a tea, akkor tegyük bele az érintett felületet. Körülbelül egy 20 percig áztathatjuk benne a hólyagot, és ezt megismételhetjük naponta, amíg teljesen be nem gyógyul a bőr felület.

A ricinusolaj

Sokan azt hiszik, hogy a ricinusolaj kizárólag a hajunkon alkalmazható, ápoló pakolás formájában. Azonban a bőrünkért is az a vitamin felelős, mint a hajunkért. Ezért lehet alkalmas az olaj a vízhólyag kezelésére. Elég, ha az esti időszakban jó alaposan lekezeljük az olajjal az érintett területet, majd várunk, amíg beszívja a bőrünk. Biztosak lehetünk benne, hogy pár nap után el is tűnik a vízhólyagunk.

Az almaecet és annak jótékony hatása

Az almaecet bár enyhébb, mint amit általában a főzéshez használunk, azonban járulhat hozzá egy kis kellemetlen szag, és csípő érzet. Ezért, aki nem szereti az ecetnek a szagát, az jobb, ha a többi megoldás közül válogat. Az ecet célja főleg a seb fertőtlenítése, és a veszélyes baktériumok elszaporodásának a megelőzése.

Az E-vitamin

Az E-vitamin főleg abban lehet a segítségünkre, hogy beindítsa a sebes bőrünk regenerálódását. Ez a módszer viszonylag drága, mivel a gyógyszertárakban kapható vitaminok általában nagy kiszerelésűek, így meg kell fizetni az egész csomag árat. Azonban ez ettől függetlenül még megéri, hiszen napi egy tablettát nyugodtan be lehet szedni akkor is, ha teljesen egészségesek vagyunk. Ez a módszer a gyerekeknél is beválhat, hiszen vannak E-vitaminok, amiket narancsos ízű rágótablettaként árusítanak.

Hogyan előzhetjük meg a vízhólyag kialakulását?

Az új cipők esetében az lehet a legjobb módszer, ha egyszerűen leragasztjuk a kényes felületeket. A sarkunkat például tökéletesen védheti egy tapasz a dörzsölődéstől.

Az is nagyon fontos, hogy minden cipőben viseljünk zoknit.

Amennyiben a kezünkön keletkezik vízhólyag, akkor az általában olyan jelegű munkától lehet, mint az ásás, kaszálás, fűnyírás. Ilyen esetben, ha tudjuk, hogy érzékeny a bőrünk, jobb ha felveszünk egy munkavédelmi kesztyűt, amely megóv majd minket a vízhólyagoktól, és azok kialakulásától.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.