Egészség

Egyre több a koffeinfüggő

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.31 | 06:22

Noha a koffein-addikció még hivatalosan nem számít mentális problémának, a kezelése kognitív viselkedésterápiával máris megoldottnak számít. A washingtoni American University szakemberei szerint a függőség már egyetlen terápiás beszélgetés segítségével is kezelhető.

A koffein-függőség azt jelenti, hogy a páciens szeretne ugyan kevesebb kávét inni, de erre képtelen. A kognitív viselkedésterápia erre megoldást kínál, méghozzá egyetlen üléssel, amit „redukciós stratégiának” neveznek, és eredményeként a koffeinadag azonnal 75 százalékkal csökkenthető.

A terápiás beszélgetés célja, hogy a páciens rájöjjön arra, hogy milyen irracionális gondolatok viszik abba az irányba, hogy kávéznia kell, esetleg energiaitalt kell innia, és hogyan válthatóak ezek a kompulzív gondolatok pozitív impulzusokká – olvashatjuk a Journal of Consulting and Clinical Psychology című szaklapban publikált anyagban.

„Azt kell megértenünk, hogy a koffein-függőség nem csak fizikai függőség, hanem pszichés is egyben. A koffein a legnépszerűbb pszichoaktív drog a világon, az amerikaiak 90 százaléka rendszeresen él vele. A kávé, a csokoládé, az üdítők, az energia italok mind koffeinben gazdagok, és ez függőséget válthat ki”

– mondja a kutatást vezető Laura Juliano.

A szakember szerint az ideális koffeinbevitel napi 400 mg alatt marad, ami kb. két-három kiscsésze kávét jelent.

nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/alexas_fotos-686414/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló