Egészség

Génmódosított rizzsel az AIDS ellen?

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.01 | 11:11

A HIV-vírust kiütő fehérje helyszíni előállítása a cél.

Egy nemzetközi kutatócsoport módosít egy rizsfajtát, abból a célból, hogy HIV-vírust semlegesítő fehérjéket hozzanak létre. A tudósok már jó ideje fektetnek energiákat abba, hogy ez ellen a végzetes kórokozó ellen küzdjenek. A halálozási rátát valamelyest sikerült is leszorítani, mely főleg a fejlődő országokban nagy eredmény. De maga az ellenszer még várat magára.

via GIPHY

A jelenleg elérhető, szájon át beadható gyógyszer egy rövid időre tompítani tudja a betegséget, de ezek a készítmények nehezen jutnak el az említett, elmaradottabb térségekbe. Ezért fogott össze egy csapat: a spanyol, amerikai és brit tudósok a rizs egy fajtáját úgy módosítanák, hogy a növény a gyógyszerhez hasonlóan, a HIV-semlegesítő proteinek forrása legyen. A helyszínen termett rizsszemekből aztán különösebb szakértelem nélkül is krém állítható elő, mely tartalmazza a kívánt fehérjéket. A készítményt a bőrre kenve, be lehet juttatni a segítő fehérjéket a szervezetbe.

via GIPHY

Az antitestet előállító rizs kétféle fehérjét is létre tud hozni, melyek blokkolják a vírus érintkezését az ember sejtjeivel. A fertőzött területen élők akár saját maguk is mgtermelhetik a növényt, majd kikeverhetik belőle a szükséges mennyiségű kenőcsöt.

A kísérlet még jelenleg tesztfázisban van: ki kell deríteni, hogy a genetikai mérnökök beavatkozása miatt nem jönnek-e létre váratlan, illetve ártalmas vegyi anyagok. Ráadásul ellenállásba is ütközhet a lakosok részéről az újfajta rizs maga is: a génmódosítás sajtója ugyanis elég rossz, teszi hozzá a Phys.org.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló