Egészség

Riadót fújt Müller Cecília: Halálos fertőzés terjed Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.13 | 10:18
  • trendindex: 2

Müller Cecília azt kérte az intézmények orvosaitól, hogy tájékoztassák pácienseiket a vírus terjedési módjáról és a megelőzés lehetőségeiről.

Az országos tiszti főorvos körlevélben figyelmeztette a fővárosi egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek fertőző májgyulladást (hepatitis A) a pácienseknél.

A tiszti főorvos közlése szerint 2022-ben augusztus elejéig 346 megbetegedés történt.

Ez azért minősül soknak, mert az utóbbi években rohamosan csökkent a hepatitis A-hoz köthető megbetegedések száma, míg 2016-ban összesen 699 eset volt, 2020-ban már csak huszonnyolcat regisztráltak.

Érdekel a túrázás? A természet? Akkor nézz bele legújabb videónkba, mielőtt tovább olvasnál. Ez az ország legszebb helyére kalauzol el! 

Tavaly ahhoz képest még csak enyhébb emelkedést lehetett látni, akkor összesen 75 fertőzöttről számoltak be. Ehhez képest drasztikusan soknak tűnik a hét hónap alatti 346 megbetegedés, ezért a szakértők arra gyanakszanak, hogy most megjelenhetett egy új vírusvariáns Magyarországon.

A országos tiszti főorvos közlése szerint a betegséget országszerte sok helyen kimutatták, de a járvány főként Budapestet érinti, a 346 esetnek több mint a felét a fővárosból jelentették.

Terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is.

Ez egy sokáig lappangó vírus, akár tizenöt-harminc nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, ezeket a tüneteket pedig étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló