Egészség

Megint itt a hőség – így tudsz kevésbé izzadni

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.14 | 07:18

Vannak otthoni praktikák is.

123rf

Noha az izzadás kétségtelenül természetes folyamat, az ember szervezetének „velejárója”, a túlzott izzadás igen sok kellemetlenséget okozhat. Van-e rá megoldás és ha igen, miféle? Erre keressük most a választ.

Az izzadás teljesen természetes az ember életében: a verejtékmirigyek azért termelik az izzadságcseppeket, hogy a szervezet hűtse magát. Az is normális dolog, hogy a verejtékezés bizonyos helyzetekben fokozottabb – ilyen a stressz, a meleg környezet, a mozgás, de a fűszeres, csípős élelmiszerek fogyasztása is.

Előfordul ugyanakkor, hogy a túlzott izzadás megkeseríti életünket. A felnőttek 3 százalékánál jellemző – ők nem csupán akkor verejtékeznek, amikor az normális, hanem akár nyugodt körülmények között és ideális hőmérséklet esetén is. A túlzott izzadás neve hiperhidrózis, s teljesen érthető módon a fizikai tünetek mellett lelki problémát is jelent az ebben szenvedő páciensnek.

Az okokra kétféle magyarázat van. Primer hiperhidrózis esetén túlműködnek a verejtékmirigyek. Már az illető gyermekkorában megfigyelhetőek a tünetek, s nem ritka, hogy a felmenők is hasonló problémával küzdöttek. A legsűrűbben egy adott testrészen jellemző a túlzott izzadás, lehet az a hónalj, de a tenyér, a talp és az arc is. Valószínű, hogy a primer hiperhidrózist oka az acetil-kolin verejtékmirigyeket serkentő hatása.

Szekunder hiperhidrózis is létezik. Ilyen esetekben valamilyen mögöttes, komoly betegségre lehet gyanakodni. Az ok lehet akár daganat is, de sokszor fertőzés, hormonális probléma, ideggyógyászati rendellenesség áll a háttérben. Előfordulhat, hogy terhesség, vagy idősebbeknél menopauza vált ki túlzott izzadást. Az is gyakori, hogy bizonyos gyógyszereket okolhatunk – az antidepresszánsok, nem-szteroidos gyulladásgátló szerek, valamint a rákgyógyítás során használt készítmények szintén okozhatják. Mindegy, hogy még keressük, vagy már megtaláltuk a probléma okát, a mindennapokban is segítségre szorul a túlzott izzadástól szenvedő páciens.

Egyszerű, hétköznapi módszerekkel lehet csökkenteni a verejtékezést:

  • Viseljünk lehetőség szerint mindig természetes alapanyagú termékeket, ilyen a pamut, a bőr – kerüljük a szintetikus anyagokat.
  • Ha tudjuk, hogy túlzott izzadás gyötör, érdemes mindig vinnünk magunkkal tartalék holmit is.
  • Vigyünk magunkkal kisebb törölközőt vagy törlőkendőt is.
  • Alkalmazzunk nedvszívó párnát, mely a verejtéket elvezeti, illetve frottír zoknit, mivel az magába szívja a nedvességet.
  • Mindig figyeljük az időjárásjelentést, ne öltözzünk fel túlzottan.
  • Tanuljuk meg kezelni a stresszt, mely hozzájárul a verejtékezéshez. Ma már számos technika áll rendelkezésünkre, a mozgástól a légzéstechnikákon át a jógagyakorlatokig.
  • Mindig beszéljük ki magunkból a gondunkat, könnyebbüljünk meg!

Terápiás lehetőségek szintén rendelkezésünkre állnak. Nemcsak hatékony izzadásgátlóval védekezhetünk a probléma ellen. Kézre, lábra megfelelően alkalmazható módszer az ún. iontoforézis: a lábakat, kezeket vízbe merítjük, az orvos pedig egy eszközzel alacsony feszültségű áramot juttat ezekbe a vízen át. Heti 2-3 kezelés szükséges, ha azonban már javulunk, elégnek bizonyulhat a szintentartás is.

Hatékony módszer túlzott izzadás esetén a botulinum toxin (botox) is. Érzéstelenítés alatt végzett, gyors panaszcsökkentő – hatására 1-2 héten belül mérséklődnek a tünetek. Időnként újra kell alkalmazni, mivel egy kezelés hatása kb. 48 hétig tart. A kezelést csakis szakorvos végezheti. Súlyosabb esetekben sor kerülhet a túlzott izzadás műtéti megszüntetésére is. Az operáció végleges megoldást jelent, ugyanakkor – mint minden műtétnél – az esetleges szövődményekre sem árt gondolni.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló