Egészség

Az okostelefonok és tabletek kék fénye szemfájást, sőt vakságot is okozhat

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.15 | 08:16

Egy tanulmány legalábbis azt állítja, hogy a kék színű fény egy olyan sejtet irritál a szemünkben, ami felgyorsít bizonyos folyamatokat, mint például a vakság kialakulásának lehetőségét.

Forrás: 123rf.com

A tanulmányt a Toledói egyetem kutatói készítették, miután hosszabb időt töltöttek azzal, hogy a kék fény hatásait tanulmányozták. Akkor vették észre, hogy az éjszakai mobilozás vagy tabletezés kifejezetten káros, mert olyan folyamatok indulhatnak el a hatására, amelyek visszafordíthatatlan eredménnyel járnak. A retinamolekulákat, melyek érzékelik a fényt és továbbítják is a jelet az agyba, például olyan hatás éri a kék fényből, ami a látást biztosító fotoreceptorok pusztulásával jár. A kutatók ezért azt tanácsolják, hogy sötétben kerüljük a tabletek, okostelefonok és tévék használatát, illetve hogy ezekhez használjunk napszemüveget, ami megszűri az UV-sugárzást és a kék fényt is.

Persze már a cégek is léptek az ügyben: az Apple, az Amazon és a Google kékfény-szűrőket és létezik már a telefonokban és tabletekben az un. Night Shift üzemmód kék szín helyett valami kevésbé veszélyessel és nyugtatóbbal. Mert azt se feledjük el, a kék fény az alvásunkra is negatív hatással van. De az egy másik történet. Vagyis tanulmány.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló