Egészség

Minél több időt töltesz a természetben, annál kisebb eséllyel leszel rövidlátó

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.25 | 09:18

Ez azt is megmagyarázza, miért több a rövidlátó a fővárosban, mint vidéken.

Pixabay

A városi környezetből származó gyermekeknél 2,6-szor nagyobb az esélye a rövidlátás kialakulásának, mint a vidékről származó gyermekeknél, ahol több zöld terület veszi körül őket – állapították meg az Ophthalmology című folyóiratban megjelent tanulmányukban kínai kutatók.

A dél-kínai Kanton tartományban található Szun Jat-szen Egyetem kutatói a kínai Gaofen-2 távérzékelő műhold segítségével 20 hazai és külföldi intézettel együttműködve nagyszabású korcsoportelemzést végeztek. 113 iskola több mint 142 ezer hat és kilenc év közötti diákját vizsgálták. A kutatásban az úgynevezett normalizált vegetációs index (NDVI) segítségével határozták meg, hogy a tanulók környezetében mennyi zöldterület volt.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy egy iskola NDVI-értékének 0,1-es növekedése a tanulók rövidlátás-gyakoriságának 3,6 százalékkal kisebb növekedésével jár együtt. A nem rövidlátó tanulók esetében pedig az iskolai zöldfelület NDVI-értékének minden 0,1-es növekedése 19,8 százalékkal csökkentette a rövidlátás kockázatát.

A tanulmány várhatóan segít a döntéshozóknak a beavatkozási stratégiák kidolgozásában, például az iskolai zöldfelületek növelésében, hogy ne romoljon az iskoláskorú gyermekek látása.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.