Egészség

Így tedd le a cigit, ha eddig semmilyen trükk sem használt

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.31 | 08:18

Időről időre foglalkozunk a dohányzás témakörével, hiszen a cigaretta még mindig vezető halálok hazánkban. Ha eddig semmi sem használt, az alábbi néhány tipp talán megadja az inspirációt a teljes sikerhez…

Próbáld ki, hogy mi az, ami nálad működik.

Hiába tudott gyönyörűen leszokni a dohányzásról egy haverod a nikotintapasz segítségével, egyáltalán nem biztos, hogy a te esetedben is működik a módszer. Van, aki stresszes időszakban gyújt rá a leggyakrabban, míg másoknál a sok tennivaló épphogy elvonja a figyelmet a cigarettáról. Akadnak, akik egyik napról a másikra szabadulnak meg a rossz szokástól, míg mások inkább napról napra kevesebb cigit szívnak, amíg el nem fogy az utolsó szál is. A lényeg, hogy aligha van két ember, aki teljesen ugyanúgy működne, ezért nem szabad elkeseredned, ha a kollégád fantasztikus módszere kudarchoz vezetett az esetedben. Kísérletezz, próbálj ki több módszert is a siker érdekében.

kép: https://pixabay.com/users/free-photos-242387/

Legyen egy határidő, amihez tartod magadat.

Ha csak úgy döntesz, hogy egy szép napon talán, esetleg, ha minden jól megy, megszabadulsz a cigarettától, kicsi a valószínűsége annak, hogy ez sikerülni fog. A legbölcsebb döntés, ha egy reális, józan alapokon nyugvó határidőt állítasz fel, amelyhez aztán a folyamat során tartod magadat. Ez egyrészt motivál, másrészt erőt ad, ráadásul közben folyamatosan tudod mentálisan is tunningolni magadat.

Iktasd ki a cigit az életedből.

Ha el is értél már bizonyos sikereket, a korai fázisban még nagyon könnyű visszaesni. A legjobb, ha megszabadulsz az összes dugi cigitől, hamutartótól, öngyújtótól – egyszóval minden apróságoktól, ami a dohányzás rutinjára emlékeztet. Mosd ki a régi ruhákat, függönyöket, terítőket és egyéb holmikat, amelyek az elmúlt időszakban magukba szívhatták a füstöt, de te talán észre se vetted, mert magad is füstölögtél.

Konzultálj az orvosoddal is.

A nikotintapasz és a rágógumi főként a kemény láncdohányosok számára baráti alternatíva, a különféle tabletták a nikotinéhséget és az elvonási tüneteket csökkentik. Emellett ott vannak az elektromos cigaretták is, melyeknek a forgalmazását a WHO ugyan szigorítani próbálja, de a szakemberek folyamatosan megvétózzák a tervezetet. A kutatások szerint ugyanis az e-cigaretta évente életek millióit menti meg pusztán azzal, hogy vezető helyen szerepel a könnyen elérhető, hatékony módszerek listáján. A háziorvosod valószínűleg tudd segíteni abban, hogy milyen módszert érdemes választanod.

Kerüld a csábítást.

A folyamat első néhány szakaszában még óriási kihívást jelent a többi dohányossal egy légtérben tartózkodni egy olyan kontextusban, ahol korábban te is egyik cigit szívtad a másik után (igen, többek között például piálás közben, a kedvenc kerthelyiségetekben). Ha csak lehet, kerüld el ezeket a helyeket, hiszen több hetes kőkemény munkád sikerét szabotálhatja ilyenkor egy-egy görbe este.

kép: https://pixabay.com/users/comfreak-51581/

Igyál kevesebb kávét.

A kutatások abba az irányba mutatnak, hogy aki sok kávét iszik, az általában dohányozni is gyakran szokott. Rengeteg ember reggeli – és ebéd utáni – rutinjának szerves része, hogy leül egy kávéja mellé egy-két szál cigivel, és mire már észbe kapna, a harmadik kávét issza, az ötödik nikotin rudacska kíséretében. Ha a koffeinbevitelt csökkented, nagy valószínűség szerint a cigarettát is kevésbé fogod kívánni egy idő után.

Hiába köhögsz, ne hagyd, hogy ez eltántorítson.

A legtöbb ember természetesen az egészsége érdekében teszi le a cigarettát, remélve, hogy tovább élhessen egészségesen és üdén. Arra persze kevesen számítanak, hogy a köhögő rohamok csak erősödnek a leszokást követő néhány napban, hétben: sokan közülük ilyenkor értelmetlennek érzik az áldozatot vagy éppen halálra rémülnek, ezért inkább visszatérnek a cigihez. Holott épp ebben a szakaszban kell erősnek lenni: ha tartod magadat az elhatározásodhoz, valószínűleg néhány héten belül fokozatosan enyhülnek a kellemetlen tünetek, és hamarosan egészségesebb leszel, mint valaha.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.