Egészség

7 rosszhírű étel, amit mégis fogyasztanunk kell

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.10 | 06:46
  • trendindex: 5

Táplálkozási trendek jönnek és mennek, az egyik ételfajta nemkívánatos lesz, aztán mások éppenhogy pont azt ajánlják. Mi az igazság?

Illusztráció: Pixabay.com

Rengeteg étel van, amelyeket bizonyos diéták teljes mértékben kizárnak. Ez azért veszélyes, mert így rengeteg tápanyagtól fosztjuk meg magunkat, sőt, az étrendünk is egy idő után egyhangú, unalmas lesz. Tehát csak azért ne száműzzünk egy ételt, mert azt olvastuk róla valahol, hogy mennyire káros. Van 7 étel, amelyekre igaz az, hogy rossz a hírnevük, mégis érdemes fogyasztani.

1.Banán

Magas a cukortartalma, amiért rossz a híre, viszont pont a szénhidrátdússága miatt érdemes fogyasztani – kiváltképp edzések előtt. Egy kutatás bebizonyította, hogy olyan hatékony lehet, mint egy sportital. Emellett remek káliumforrás, amely ásványi anyag segít szabályozni a vércukorszintet. Rezisztens keményítőt tartalmaznak (főleg a zöld, éretlenebb banánok), amely szénhidrát támogatja a belek egészségét.

2.Konzerv zöldségek

Most éppen friss zöldség és gyümölcs trend van, de a konzerv zöldségek valójában nem kevésbé táplálóak, mint a friss zöldség, viszont olcsóbbak. El lehet belőlük raktározni, így akkor is fogyaszthatunk zöldséges ételt, ha épp a piacon nem kapni az adott alapanyagot – mert nincs szezonja. Emellett hosszabb a szavatosságuk, így nem kerül kidobásra, mint a megfonnyadt salátalevél. Mindig olyat válasszunk, amely nem tartalmaz hozzáadott sót és alacsony a nátriumtartalma, és nem árt figyelni a hozzáadott cukorra sem.

3.Étcsokoládé

Ezt már tapasztalatból is tudhatjuk, a csokifogyasztás boldogabbá tesz. Egy tanulmány 8 másikat vizsgált meg, és arra jutott, a csoki összetevői (pl.: kakaó flavanolok) megdobják az agyműködést. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak csokoládét, kevésbé hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Minél sötétebb a csoki, annál több flavanolt tartalmaz.

4.Kávé

Aggódunk a koffein miatt? Nem kell, hiszen a napi 1-2 (vagy több) csésze kávé élesíti az elmét. Egy 6000 nőt vizsgáló kutatásból kiderült, hogy azoknál, akik napi több mint 261 mg koffeint fogyasztottak (kicsivel több mint egy nagy kávé a Starbucksban) 26%-kal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki a demencia vagy egyéb kognitív károsodás, mint azoknál, akik 64mg-nál kevesebb koffeint (egy fél csésze kávé) fogyasztottak egy nap. A koffein olyan neuroprotektív tulajdonságokkal bírhat, amelyek befolyásolhatják a szorongást, a memóriát és a kognitív teljesítményt.

5.Bor

Egy 300 ezer főt vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy azok, akik mérsékelt borfogyasztók (nőknek napi 1 pohár, férfiaknak 2), 22%-kal alacsonyabb kockázattal halnak meg korán különböző betegségek következtében – ellenben azokkal, akik nem fogyasztanak alkoholt, vagy, akik túl sokat isznak. A borban található polifenoloknak, valamint az alkoholnak köszönhető ez az előnyös tulajdonság.

6.Tészta

A tésztaevőknek alacsonyabb a testtömeg indexe, és kisebb a csípőkörmérete. Nem véletlenül ez a mediterrán diéta egyik alapeleme. A lényeg, hogy maradjunk a zöldségalapú szószoknál (pl.: a marinara) és tálaljuk zöldségek, valamint sovány fehérje mellé.

7.Gyümölcsök

A banán mellett a dinnyéket, a bogyós gyümölcsöket és az almát is sokan elutasítják, mert magas a cukortartalma. Viszont azoknak, akik napi szinten fogyasztanak friss gyümölcsöt alacsonyabb a vérnyomásuk és a vérükben található glükóz szintje is – derült ki egy 2016-os tanulmányból. Emellett a stroke és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti a rendszeres gyümölcsfogyasztás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.