Egészség

A keto diéta megrövidíti az életed

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.27 | 14:56

És nemcsak ez a diéta lehet veszélyes.

ketogén diéta veszélyei
Illusztráció: Pixabay.com

A ketogén diéta veszélyei kerültek terítékre egy új kutatás során. Minden nulla vagy extrém alacsony szénhidrát bevitelen alapuló diéta érintett. De nyilván az újabban nagyon divatos ketogén diéta miatt foglalkoztak vele a tudósok.

Kutatók kimutatták, hogy egy 50 körüli ember, aki mértékletesen fogyaszt szénhidrátot (étrendjének 50-55%-a szénhidrát), áltagosan 4 évvel tovább él, mint az, akinek rendkívül alacsony a szénhidrátbevitele (étrendjének kevesebb, mint 30%-a szénhidrát), és 2 évvel tovább, mint az, aki étrendjének 30-40%-a szénhidrát. Ez a felfedezés azért lehet fontos a ketozóknak, mert az ő kalóriabevitelüknek csupán 5-10%-a szénhidrát.

Hosszú vizsgálat volt

Ez egy több mint 15,000 amerikait vizsgáló kísérletből derült ki. Az alanyok 25 éven keresztül folyamatosan beszámoltak arról, mit fogyasztottak és milyen mennyiségben. Ezekből az adatokból a kutatók kiszűrték, hány kalóriát visznek be az alanyok, és azok milyen elosztásban tartalmazzák a makrotápanyagokat.

Emellett a kutatók rávilágítanak arra is, hogy a túlzott szénhidrátfogyasztás is egészségtelen. Akinek a kalóriabevitelük több mint 65%-a szénhidrát, azok 1 évvel kevesebbet élnek meg, mint a mérsékelt szénhidrátfogyasztók.

Akik kevesebb szénhidrátot fogyasztanak, a hiányt nem zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű termékekkel töltik ki. Pedig ezek betegségmegelőző fitokémiai anyagokat, egészséges zsírokat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. A ketózók például szinte teljesen eliminálják a gyümölcsöket, helyettük pedig magas zsírtartalmú, ketobarát ételeket fogyasztanak (feldolgozott hús, bacon).

Másrészről a sok szénhidrátot fogyasztók rengeteg feldolgozott, finomított szénhidrátot visznek be (pl.: fehér kenyeret, cukros müzlit, cukrozott üdítőket). Ezek komoly egészségügyi panaszokhoz vezetnek: elhízást, kettes típusú cukorbetegséget, szívbetegségeket okozhatnak.

Mint mindig, ez esetben is a mértékletesség a kulcs. Egy átlagos felnőtt nő kalóriabevitelének 45-65%-a szénhidrát, 10-35%-a fehérje, 20-35%-a pedig zsír kell, hogy legyen. Az arányok nemtől, életkortól, aktivitási szinttől függően változhatnak.

A magas szénhidrátot tartalmazó és a ketogén diéta veszélyei is jussanak eszünkbe, amikor drasztikus étrendi változtatásokra készülünk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló