Egészség

A keto diéta megrövidíti az életed

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.27 | 14:56

És nemcsak ez a diéta lehet veszélyes.

Illusztráció: Pixabay.com

Minden nulla vagy extrém alacsony szénhidrát bevitelen alapuló diéta érintett. De nyilván az újabban nagyon divatos keto diéta miatt foglalkoztak vele a tudósok.

Kutatók kimutatták, hogy egy 50 körüli ember, aki mértékletesen fogyaszt szénhidrátot (étrendjének 50-55%-a szénhidrát), áltagosan 4 évvel tovább él, mint az, akinek rendkívül alacsony a szénhidrátbevitele (étrendjének kevesebb, mint 30%-a szénhidrát), és 2 évvel tovább, mint az, aki étrendjének 30-40%-a szénhidrát. Ez a felfedezés azért lehet fontos a ketozóknak, mert az ő kalóriabevitelüknek csupán 5-10%-a szénhidrát.

Hosszú vizsgálat volt

Ez egy több mint 15,000 amerikait vizsgáló kísérletből derült ki. Az alanyok 25 éven keresztül folyamatosan beszámoltak arról, mit fogyasztottak és milyen mennyiségben. Ezekből az adatokból a kutatók kiszűrték, hány kalóriát visznek be az alanyok, és azok milyen elosztásban tartalmazzák a makrotápanyagokat.

Emellett a kutatók rávilágítanak arra is, hogy a túlzott szénhidrátfogyasztás is egészségtelen. Akinek a kalóriabevitelük több mint 65%-a szénhidrát, azok 1 évvel kevesebbet élnek meg, mint a mérsékelt szénhidrátfogyasztók.

Akik kevesebb szénhidrátot fogyasztanak, a hiányt nem zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű termékekkel töltik ki. Pedig ezek betegségmegelőző fitokémiai anyagokat, egészséges zsírokat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. A ketózók például szinte teljesen eliminálják a gyümölcsöket, helyettük pedig magas zsírtartalmú, ketobarát ételeket fogyasztanak (feldolgozott hús, bacon).

Másrészről a sok szénhidrátot fogyasztók rengeteg feldolgozott, finomított szénhidrátot visznek be (pl.: fehér kenyeret, cukros müzlit, cukrozott üdítőket). Ezek komoly egészségügyi panaszokhoz vezetnek: elhízást, kettes típusú cukorbetegséget, szívbetegségeket okozhatnak.

Mint mindig, ez esetben is a mértékletesség a kulcs. Egy átlagos felnőtt nő kalóriabevitelének 45-65%-a szénhidrát, 10-35%-a fehérje, 20-35%-a pedig zsír kell, hogy legyen. Az arányok nemtől, életkortól, aktivitási szinttől függően változhatnak.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló