Egészség

Ennyi sót fogyaszthatsz, megvan az ajánlott mennyiség

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.01 | 08:48

És sajnos ennél valószínűleg többet fogyasztunk.

Illusztráció: Pixabay.com

Még akkor is sok sót viszünk be a szervezetünkbe, ha nem sózunk rendszeresen. A feldolgozott élelmiszereknek, a tasakos, félkész ételeknek, a rendelt kajáknak igen magas a sótartalma. Ezeket pedig csak akkor kerülhetjük el teljesen, ha egyáltalán nem fogyasztjuk.

A sónak és a nátriumnak egyre rosszabb a megítélése. Folyamatosan arról hallani, hogy sokat fogyasztunk belőle, és ez mennyire ártalmas. A nátrium valójában egy esszenciális mikrotápanyag, amely a testünk folyadékegyensúlyának kezeléséhez, a vérnyomás-szabályozáshoz, és az idegi működéshez szükséges. Így az sem jó, ha teljesen megvonjuk.

Mennyi sót lehet egy nap fogyasztani?

Az ajánlás a napi maximum 2,3 grammnyi sóbevitel. Egy átlag amerikai viszont kb. 1,5-szer ennyit, 3,8 gramm sót fogyaszt naponta. A 3 gramm elsőre soknak hangzik, viszont könnyen összejöhet, főleg, ha gyakran fogyasztunk gyorskaját, feldolgozott, félkész, előre csomagolt ételeket. Hogy csökkentsük a sófogyasztást, igyekezzünk otthon főzni magunknak, kerüljük a magas mértékben feldolgozott élelmiszereket.

Mi lesz, ha sokáig túl sok sót viszünk be?

Amellett, hogy puffadnak érezzük magunkat, komoly következményei lehetnek a túlzott sófogyasztásnak. A szervezet több vizet tart vissza, amely megemeli a vérnyomást, így több terhet ró a szívre és a vesékre. A magas vérnyomás szívproblémákhoz vezet, így az ezzel élő embereknek még kevesebb sót, napi maximum 1,5 grammot ajánlott fogyasztani.

A csökkentett sóbevitel a fogyást is támogatja

Amellett, hogy az általános egészséget is javítja, a súlyvesztést is támogatja a maximalizált sóbevitel. A túlzott sófogyasztás vízvisszatartást eredményez, amely puffadáshoz vezet. Mint már írtuk, a túlzott sófogyasztás egyik forrása a feldolgozott, félkész ételek, a gyorséttermi kaják. Ezek általában sok cukrot és egészségtelen zsírokat is tartalmaznak, amely anyagok nem a karcsú derék jó barátai. Így ezek kizárása az étrendünkből nem csak a sófogyasztás csökkentését eredményezi, de fogyást is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.