Egészség

Nem leszel egészségesebb, ha kerülöd a vörös húst?

  • Szerző:Erzsi
  • 2019.10.01 | 15:18

Tudósok szerint bizonyos állati ételek hanyagolásának nincs igazi előnye.

Ha úgy óvnád az egészségedet, hogy kiiktatod az étrendedből a vörös húsokat és a húskészítményeket – van egy meglepő hírünk. Spanyol, kanadai és lengyel tudósok szerint nem jelent különösebb előnyt a szervezeted számára az, ha kerülöd a fent említett, állati eredetű ételeket.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roy Day | BBQ-Grill-Paleo-Food (@meat_with) on


A Cochrane Center nemzetközi kutatócsoportja egy kiterjedt vizsgálat alapján állapította meg, hogy nem igaz az az évtizedek óta elterjedt nézet, hogy a vörös húsok – veszélyesek. Egyrészt a telített zsírsav-tartalmukat kárhoztatta számtalan tanulmány, illetve a koleszterinszint emelkedését, ami szívrohamot okozhat. Emellett közismerten rák-kockázati tényezőnek is számított, a húskészítményekkel együtt.

A megfigyelt alanyok egy része húsdiétába kezdett, míg a másik csoport ugyanúgy étkezett tovább, mint korábban. Először a halifaxi Dalhousie University szakembere, Bradley Johnston mutatta ki azt, hogy mégsincs szoros összefüggés a vörös, illetve feldolgozott húsok és a halálos megbetegedések közt:

Ugyanolyan mértékben ehetik ezeket az állati eredetű termékeket, mint ahogyan szokták. Akkor csökkentsék a mennyiséget, ha maguktól érzik azt, hogy erre szükségük van.

Ez akár környezetkímélő vagy állatvédő célból is történhet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @environmentaljournal on


Duane Mellor brit szakértő szerint viszont a kutatás eredménye ne jelentse azt, hogy innentől zöld utat kap a húsimádás.

Nem kell megduplázni a mostani fehérje adagot; bőven elég az, ha heti háromszor fogyaszt valaki vörös húst.

idézi a New Scientist a szigetországi Dietetikusok Társaságának szóvivőjét.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Autó
Olcsóbbak lettek a Teslák