Egészség

Lehet, hogy édesség-túladagolásban szenvedsz?

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.14 | 18:08

Úgy kellenek ilyenkor cukorsokk elleni tippek, mint egy falat kenyér.

Néha már az is megüthet, ha csak egy ízesített lattét iszol. Ilyenkor a tested és a lelked hullámvasutazhat. Akár egy falat édesség is képes meglökni a dopaminodat, és a jó érzésekért felelős hormontól bizony függőek tudunk lenni.
A cukor bekerül a véráramba, a hasnyálmirigy pedig küldi az inzulint, hogy ez a hormon beállítsa a vércukorszintet. Ekkor a teltségérzetet adó leptin alulmarad, így az agyad még több édesség bevitelét hagyja jóvá. A glükózt hamar le is sikerül bontani, így a kiugró dopamin- és cukorszint zuhanni kezd. Van, akinél ez 15 perc alatt lezajlik, másnál csak órákkal később jelentkezik. Bármennyire is vágyunk az újabb löket nyalánkságokra – lehetőleg próbáljunk meg ellenállni.
Ha mégis nagyot dőzsöltünk, akkor gyorsan kapjunk be egy evőkanál mogyoróvajat, vagy egy marék erdei mogyorót. A bennük lévő zsír és fehérje lelassítja ugyanis az emésztést, akárcsak a hummusz, főleg rostos zöldségekkel. Kezdjünk valamilyen intenzív testmozgásba: az izmok így rákényszerülnek, hogy elégessék a friss cukrot. Nem muszáj órákig izzadnunk: elég 15 perc is – csak a háztömböt körüljárni vagy lépcsőzni egy jót.
A zöld tea citrommal is szóba jöhet – a vizelethajtó hatás miatt a veséket szaporább működésre kényszerítjük így, mert a vérünk gyorsabban pumpálja át a cukrot ezen a szerven. Közben igyunk elegendő vizet, hogy teltséget érezzünk, és a leptin-hormont is hagyjuk érvényesülni. A bulika utáni, másnapi reggelire jól készüljünk fel – alacsony szénhidráttartalmú, kiegyensúlyozott étkezés legyen. A fehérjétől és zsírtól jól fogunk lakni, és ha nem viszünk be sok cukrot, akkor a tegnapi adagból fog égetni a szervezetünk. Zöldséges omlett avokádóval, illetve valamilyen savanyú gyümölcs is jó: ez utóbbiban sok vitamin, antioxidáns, rost és ásványi anyag van, és jóval kevesebb cukor, mint például a gabonapelyhekben. A reggeli kávéval és teával is óvatoskodjunk: lehetőleg ne tegyünk bele kalóriát jelentő cukrot vagy tejszínt. Még a szószokkal bánjunk csínján – egy evőkanálnyi ketchupban például egy teáskanálnyi cukorféle rejtőzik. Egy zöldséges smoothie-val viszont nem nyúlhatunk mellé: két egység spenót vagy fodros kel egy egység gyümölccsel csússzon, amihez édesítetlen joghurtot vagy szójatejet adjunk; esetleg az antioxidánsok miatt zöld teával is hígíthatjuk. Ha mégis édességre vágynánk, akkor azt ne bűntudattal együk – jobban járunk, ha örömként éljük meg, még a keserűcsoki majszolását is.

Forrás: izeselet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.