Egészség

“Tudatlanok voltunk” – Egy olasz járványorvos brutális őszintesége!

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.17 | 16:18

Azt sem tudták, milyen betegséggel állnak szemben.

A vártnál korábban érkezett második járványhullámról, elszánt, de fáradt orvosokról, valamint a sürgősségi osztályokon biztonságot kereső emberekről számolt be Sandro Petrolati orvosprofesszor, a római San Camillo-Forlanini-Spallanzani kórházkomplexum kardiológiai intézetének vezetője az MTI-nek hétfőn adott interjúban.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IL GLOBO (@ilglobonewspaper)

Petrolati professzor a több mint tizenkét órás műszakja kezdetén arról beszélt, minden nap úgy áll munkába munkatársaival együtt, hogy tudják, újabb nehéz nap áll előttük.

“Az elszántság és a fáradtság keveredik orvosokban és ápolókban. Nem adjuk fel az embertelen munkatempó, a bennünket is uraló szorongás, a közöttünk is terjedő betegség ellenére” – mondta. Úgy látta, a tavaszi első hullám után az egészségügyben dolgozók is azt hitték, egy ideig levegőhöz jutnak, de a második hullám fáradtan érte őket. “Aggódunk, hogy ez a mostani időszak az elsőnél is hosszabb lesz, és nem fogjuk bírni” – tette hozzá.

Fotó: AFP

Reményt az utóbbi hetekben gyorsan toborzott fiatal orvosok érkezése hozott. “Soha nem gondoltuk volna: pandémia kell ahhoz, hogy több orvos generáció ismét együtt dolgozhasson”.

Terápiának nevezte a folyamatos kibeszélést is, mivel “nincsen olyan pillanata a napunknak, amikor ne osztanánk meg egymással a tapasztalatokat, ki hogyan kezelte a betegeket, vagy milyen cikket látott, hiszen óránként megjelenik valami”.

Hozzátette, a szakmabeliek közötti gyors kommunikáció segített korrigálni a kezdeti tévedéseket, amikor a járvány tavaszi terjedése kezdetén “teljesen tudatlanok voltunk, azt sem tudtuk, milyen ellenséggel álltunk szemben”.

Sandro Petrolati nem titkolta, főorvosként ugyanúgy követi a naponta közölt járványadatokat mint akárki más.

“Amikor meglátják a teszteredményt, és kiderül, hogy pozitívak, olyan mintha ítéletet mondanának felettük. Inkább kórházba akarnak menni, mert ott biztonságban érzik magukat. Ezért ostromolják a sürgősségi osztályokat, ahogy feltételezett tüneteket észlelnek, nem akarnak egyedül maradni”

– nyilatkozta Sandro Petrolati.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló