Egészség

Aki lakásban él, nagyobb valószínűséggel gyújt rá

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.18 | 07:46

A lakásban élők nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a családi házak lakói, és kisebb az esélye annak is, hogy füstmentes szabályokat vezetnek be - tudjuk meg az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) friss felméréséből.

A kutatásból kiderült, hogy a lakásokban élő felnőttek mintegy 20 százaléka dohányzik, ami potenciálisan a szomszédokat is kiteszi a másodlagos dohányzás veszélyeinek. Ugyanakkor azok, akik családi házban élnek, sokkal visszafogottabbak: mindössze 14 százalékuk dohányzik.

A füstmentességet elősegítő szabályok a lakásban élők 81 százalékánál jelennek meg, míg a házban lakók 87 százaléka él ilyesmivel.

Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy rendkívül fontos, hogy a társas lakóközösségekben élőket olyan szabályokkal védjük, amelyek bizonyos keretek közé szorítják a dohányzást, és füstmentes területeket állítanak fel.

Ezek a szabályok segíthetnek abban, hogy a nemdohányzók elkerüljék a másodlagos dohányzás negatív hatásait” – mondja a kutatást vezető Dr. Corinna Graffunder, a CDC munkatársa.

Kiderült, hogy a lakásokban élők 10 százalékának otthonába rendszeresen behatol a dohányfüst. Mint kiderült, főként a 45 és 64 év közötti fekete férfiak dohányoznak nagy létszámban.

A passzív dohányzás évente 41 ezer nemdohányzó felnőtt halálát okozza, ezért különösen fontos, hogy törvényszinten védjék a nemdohányzókat, füstmentes közösségi területek kialakításával.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Elhunyt Halász Judith
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 22.