Egészség

Rossz hírt kaptak azok, akiket Szputnyikkal oltottak

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.20 | 16:18

Maga az oltás mögötti fejlesztő csapat vallotta be, hogy egy fabatkát se ér a vakcina eredeti verziója.

Alekszandr Gincburg, a moszkvai Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója nemrégiben elismerte, hogy az eredeti Szputnyik V vakcina körülbelül tavaly nyár óta hatástalan lett a legújabb koronavírus-variánsokkal szemben. A Covid-19 elleni vakcina hatékonysága az Omikron változatok megjelenése óta markánsan csökkent, különösen az Omikron 4, 5 és az XBB.1.5 verzió (Kraken) esetén.

Az eredeti Szputnyik V 2020 augusztusi bevezetése óta két évig hatékony volt a Covid-19 ellen, de azóta a hatásfoka erőteljesen romlott. Az új variánsokkal szembeni hatékonysága az eredeti nyolcadára, sőt a legfrissebb koronavírus-variánsokkal szemben huszadára csökkent.

A Xiaomi hordozható fotónyomtatója egy remek karácsonyi ajándék lehet – Mutatjuk

A Covid-19 folyamatos evolúciója és antigén szerkezetének változása már tavaly nyáron felvetette a szükségességét a vakcina antigén-összetételének módosításának. A moszkvai kutatóközpont jelenleg olyan új vakcinák kidolgozásán dolgozik, amelyek hatékonyan képesek lesznek felvenni a harcot az új koronavírus-variánsokkal.

A Szputnyik V néven ismert vakcina frissített verzióját, a Szputnyik Light-ot, várhatóan december 10. és 15. között vezetik be a polgári forgalomba, és reményeik szerint hatékony védelmet nyújt majd az újabb variánsokkal szemben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.