Egészség

A tetű nem a fejen, hanem a nemi szerven a legdurvább

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.21 | 20:27

Alig lehet észervenni, betegségeket terjeszthet, és más fajtájú, mint a fejtetű.

Fotó: Pixabay.com

A tetűk hallatán minden bizonnyal főként a hajunk jut eszünkbe, de sajnos a nemi szerv is érintett, ha erről van szó.

Lapostetűként is emlegetik azokat a parazitákat, melyek elsősorban az ember nemi szerve környékén telepednek meg. Mindegyik embertípusnál, etnikai csoportnál, és a társadalom valamennyi szintjén előfordulnak. 1,1-1,8 milliméter hosszúak, háromféle formájuk van, ezek alapján nevezték el őket tojásnak, fiatal- és felnőtt példánynak.

A tetűtojást nagyon nehéz észrevenni, közvetlenül a szőr tövében helyezkedik el, szorosan kapcsolódik hozzá. Ovális, általában sárga vagy fehér színű. 6-10 napba telik, míg kikelnek a tetűk belőle. A fiatal változat az, amely már kikelt a tojásból, ugyanolyan, mint a felnőtt fanszőrtetű, de kisebb.

2-3 hétbe telik, mire annyira megérik, hogy már szaporodni is tud. Hogy éljen, vérrel kell táplálkoznia. A kifejlett példányokat egy nagyon erős nagyítón keresztül látni is lehet. Hat lábuk van, a kettő első lábuk nagyobb, olyan formájú, mint egy-egy apró fogó. A felnőtt példányok inkább szürkésfehér színűek. A nőnemű tetűk a hímeknél nagyobbak. Vérrel táplálkoznak, ezért ha leesnek az emberről, 1-2 napon belül elpusztulnak.

Hol találhatók meg?

Szívás, de különösen az ember nemi szervén, a fanszőrzeten telepszenek meg, de más szőrzetünkben is megtalálhatók, vagyis a lábon, a karokon, a szakállban, a bajuszban, a szemöldökben is akár. Ha egy gyermeknél a szemöldökben vagy a szempillákon találunk tetűt, az szexuális zaklatás jele is lehet.

A fejen található tetűk nem azonosak azokkal, amelyek a fanszőrzetben tanyáznak. Szabad szemmel nehezen, de azért észrevehető egy kifejlett tetű. A nemi szerv környékének viszketése is figyelmeztető jel lehet.

Hogyan kapható el a tetű?

Leggyakrabban szexuális érintkezés útján kapható el a tetű, legtöbb esetben felnőtteknél fordul elő. Megtörténhet azonban az is, hogy a ruhán, az ágyneműn, vagy törölközőn keresztül kapjuk el, melyeket előzőleg egy tetűvel fertőzött személy használt.

A wc-ülőkén ülve is elkaphatjuk, de ez nagyon ritka, mert a tetű nem sokáig élhet az ember meleg teste nélkül. A fanszőrzet-tetűvel fertőzött emberek gyakran egyéb, szexuális úton terjedő betegséget is hordozhatnak. A tetűk jelenlétét a fanszőrzetben úgy állapítják meg, hogy azokat ténylegesen észreveszi az orvos is.

Nemcsak méretük miatt nehéz őket észrevenni, hanem azért is, mert a fanszőrzet területén nem alkotnak nagy „tömeget” – ez a fejen található tetűkre jellemzőbb. Ha tetűtojásokat találunk, azonnal meg kell kezdeni a fertőzött kezelését!

Mivel kezelik a tetűfertőzést?

Az orvosok tetűölő szerekkel tudják megszabadítani a pácienst a kellemetlen vendégektől. Testápoló állagú, permethrin parazitaellenes krémmel például, vagy olyannal, amely pyrethrint vagy ennek szintetikus változatait, pyrethroidokat tartalmaz, illetve piperonyl butoxidot.

Sampon formában is kaphatók, a Lindan névre hallgató kifejezetten ágyéktetvek irtására szolgál. Ez utóbbit azonban, első körben nem szokták alkalmazni mérgező hatóanyaga miatt, csak akkor, ha más szerekkel nem sikerült a tetűt eltüntetni.

Bizonyos betegségekkel küzdők, terhes és szoptató nők egyáltalán nem használhatják! Valamennyi szer kapható gyógyszertárakban, bizonyos fajták drogériákban is. Hozzá kell tenni, hogy külön eljárást igényel a szempillák, illetve szemöldök tetű-mentesítése, hiszen itt a szem veszélybe kerülhet.

Erre a területre általában speciális szerek vannak. Minden esetben először mossuk meg a kezelni kívánt területet, majd töröljük szárazra és használjuk rá a tetűölő terméket. Biztonságosak és hatékonyak, a rájuk vonatkozó használati utasításokat azonban be kell tartani!

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló