Egészség

Rákkeltőnek nyilvánították azt, amit a magyarok a legszívesebben esznek

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.27 | 13:28

A fej- és nyaktáji rák kockázata enyhe mértékben növekedhet azoknál az idősebb embereknél, akik jelentősen növelik az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását az étrendjükben - állapította meg egy friss tanulmány.

A kutatás során az derült ki, hogy azok esetében, akik 10 százalékkal több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, 23 százalékkal nőtt a fej- és nyaktáji rák kockázata, valamint 24 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak nyelőcső-adenokarcinómát.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákkockázat közötti összefüggést bizonyítékként említette Dr. Helen Croker, a World Cancer Research Fund International igazgatóhelyettese. Ugyanakkor több kutatás és adatgyűjtés szükséges az összefüggések teljes megértéséhez.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan termékeket jelentenek, mint üdítők, chipsek, csomagolt levesek és fagylaltok, melyek tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyeket ritkán vagy soha nem használunk a konyhában.

A tanulmány ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a testzsírnövekedés csak részben magyarázza az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákos megbetegedések közötti kapcsolatot, és más mechanizmusok is lehetnek érintettek, például a diéták által kiváltott gyulladások, a mikrobium zavarai és káros epigenetikai hatások.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló