Egészség

Aggasztó: gyógyíthatatlan gyulladásos betegség terjed a magyarok között

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.28 | 19:18

Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők száma.

Hazánkban mintegy 60 ezer betegről tudunk, és a betegség egyre fiatalabb korban kezd kialakulni, ami főleg az egészségtelen életmódnak, például a dohányzásnak, a rostszegény táplálkozásnak és gyorséttermi ételeknek tudaható be. A betegek között minden ötödik gyerek.

A gyulladásos krónikus bélbetegségeket (IBD) két típusba sorolják: a páciensek kicsit kevesebb mint fele a bélrendszer krónikus gyulladásával járó Crohn-betegségben szenved, míg a többség colitis ulcerosa-val küzd – állítja a Semmelweis Egyetem, ismertetve a hazai helyzetet.

A közel 60 ezer magyar beteg 15-20 százaléka 18 év alatti, és rendkívül ritkán, de előfordulhat az IBD nagyon korai válfaja 6 év alatti gyermekeknél, ezt VEO-nak nevezik – idézte a szervezet közleménye Miheller Pált.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika docense hozzátette: a gyulladásos bélbetegségeket jelenleg a gyógyíthatatlan krónikus betegségek között tartják számon. Így, ha valaki például 15 évesen kapja meg a betegséget, akkor akár még 65-75 évig is ezzel kell együtt élnie, ami hosszú idő lehet a gyógyszeresen már nem kezelhető szövődmények kialakulására.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló