Egészség

Hagyd a gyógyszert, így maradhatsz egészséges télen!

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.03 | 19:12

Elég jól megválasztani az ételeket, ha el akarod kerülni a megfázást, vagy ki akarod kúrálni magad.

Léteznek olyan természetes megoldások, amelyekkel könnyen felvehetjük a harcot a kórokozókkal szemben: segítséget nyújthatnak mind a megelőzésben, mind a már kialakult fertőzés tüneteinek enyhítésében. Félreértés ne essen, senkit sem biztatunk arra, hogy száműzze az orvosi rendelvényre felírt antibiotikumokat az életéből, ám tudjuk, hogy sokan hajlamosak a természetes módszerekkel egyszerűen kúrálható betegségekre is azonnal antibiotikumot „bekapkodni”. Úgy véljük, ezekben az esetekben – orvosi konzultáció mellett – érdemes először a természet patikájához fordulni.

A természetes antibiotikumokkal kapcsolatban megoszlanak a tudományos álláspontok. Tény, hogy évszázadok óta alkalmazzák ezeket az emberek, ám csak egy részüket vetették alá idáig tudományos alapokon nyugvó kísérleteknek. Néhányuk egyébként kimondottan biztató eredményeket mutat, illetve a tudósok az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulása miatt is egyre gyakrabban fordulnak a természethez.

Fokhagyma

A népi gyógymódok között az egyik legismertebb a fokhagyma. Számos néphagyomány jegyzi szerepét a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Kutatások bizonyítják, hogy többfajta baktérium ellen hatásos, ilyen a Salmonella és az E. coli, sőt még az antibiotikumok egy részére rezisztens tuberkulózis leküzdésére is bevethető.

Méz

Arisztotelész óta tudjuk, hogy a méz kenőcsként való alkalmazása segíti a sebek gyorsabb gyógyulását, valamint megakadályozza elfertőződésüket. Tanulmányok is bizonyítják, hogy sebek kezelésére kiváló, a mai napig használják fekélyek és égési sérülések kezelésére. Antibakteriális hatását hidrogén-peroxid tartalmának szokták tulajdonítani.

Gyömbér

A tudományos közösségben a gyömbér is elismert természetes antibiotikum, tengeribetegség, gyomorproblémák és émelygés ellen szintén alkalmazható.

Kasvirág (Echinacea)

Természetgyógyászok már régóta használják sebek és fertőzések kezelésére, de bizonyos kutatások szerint a növény kivonata többféle baktériumot is elpusztít. Egyes indián törzsek már évszázadokkal ezelőtt gyógynövényként tartották számon.

Aranygyökér

Általában teaként vagy kapszulaként fogyasztják légzési vagy emésztési problémák esetén, de bélrendszeri bakteriális fertőzések esetén is hatékony. Berberin tartalmának köszönheti antibiotikus hatását.

Szegfűszeg

Fogászati beavatkozásoknál használják régóta, mára bizonyítottnak tűnik, hogy többféle baktérium ellen is hatásos.

Oregánó

Sokak hiszik, hogy az oregánó erősíti az immunrendszert, illetve antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Hatását még tudományos kutatásoknak igazolniuk kell.

Forrás: Medical News Today


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.