Egészség

Tényleg megállhat a szíved szex közben?

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.04 | 06:43

Végre megvizsgálták az orvosok, hogy valójában mennyi az esélyünk a legtragikusabb szex balesetre. Közben kiderült egy csomó furcsa tény a szexről.

Illusztráció: Pixabay.com CC0

Hollywoodi történetekben többször is a történet fordulópontja a szívmegállás szex közben. Általában idősebb embereknél, akik fiatalabb nővel fekszenek össze. De valóban van félnivalónk?

Szex közben szívmegállás miatti halál – nem egy filmben láthattunk már ilyet. De vajon a való életben mennyire reális, hogy egy idősebb férfi szeretkezés közben leli halálát? Egy új tanulmány állítja: ez meglehetősen ritka. Kutatók szerint 4500 szívmegállásos esetből 34-hez volt köthető a szex 2002 és 2015 között – a vizsgálatot az oregoni Portlandben végezték. Ez csupán 0,7 százalékos arányt jelent. Az esetek közül 18 szívmegállás szex közben történt, 15 pedig közvetlenül utána. Utóbbinál nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi idő telt el az aktus befejezését követően.

„Meglepett a viszonylag kicsi mennyiség” – vallotta be a tanulmány vezető szerzője, dr. Sumeet Chugh, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Egészségügyi Központ Szívritmus Központjának vezetője. – “Ám azt gondolom, hogy ezek megnyugtató adatok.” Egy biztos, akinek van félnivalója a szívmegállás miatt, örömmel fogadja a hírt. Számos szívproblémával küzdő ember fél a szextől, nem tudják, mennyire veszélyes rájuk nézve.

Korábban azt mondtuk, hogy a kockázat alacsony – de hogy mennyire, azt nem tudtuk. Most, hogy adatok is vannak, tisztában vagyunk a nagyon alacsony rizikóval.

– mondta dr. Chugh.

Az új felfedezés egyébként egy 16 éves tanulmány része, mely a szív kockázati tényezőit vizsgálja, nagyjából 1 millió ember bevonásával Portland környékéről. Dr. Chugh leszögezte: a szex csupán egy változónak számít a szívre nézve rizikónak számító tényezők közül – ám korábban nem tanulmányozták kellő mélységében.

No Title

No Description

Férfiaknál gyakoribb

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a szívmegállás szex közben többnyire a férfiakat érinti – a 34 esetből csupán kettőben volt nő az áldozat. Ugyanakkor a szívmegállásos esetek között csak 1 százalék volt a szexuális tevékenységhez köthető.

Több szakember szólt hozzá a tanulmányhoz, s megjegyzik: a szex korántsem annyira megerőltető, mint azt az emberek gondolják. Az aerob tevékenység, amelyet közben végzünk, annyi, mint ha két emeletnyi lépcsőt megmásznánk

– mondta dr. Nieca Goldberg, a NYU Női Egészségügyi Központ és az AHA szóvivője.

Dr. Martha Gulati, az Arizonai Egyetem Egészségügyi Kollégiumának kardiológiai vezetője szerint pedig „noha sokunk számára a szex intenzív aktivitást jelent, még a legextrémebb helyzetben sem annyira erőteljes, mint hisszük.” A legtöbb ember számára a szex biztonságos – kivéve, ha olyan problémájuk van, mely miatt még a legalacsonyabb aktivitási szintet sem képesek fenntartani, azaz tüneteik miatt az ágyazás vagy a takarítás sem megoldható számukra. A szakemberek szerint sokan akkor ijednek meg, amikor diagnosztizálják őket valamilyen szívproblémával. Az orvosoknak azonban beszélniük kell a betegekkel arról, hogy biztonságosan folytathatják a szexet ezután is.

Dr.Chugh hozzátette: akik szívmegállást szex közben szenvedtek el, kétszer nagyobb eséllyel túl is élik azt. A tanulmány szerint az említett 34 ember 19 százaléka tovább élt, miközben országszerte 10 százalékos a szívmegállásos esetek túlélési aránya. Ha szex közben történik a szívmegállás, ráadásul egy szemtanú biztosan van, aki azonnal segítséget tud hívni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló