Egészség

Vegán lennél? Ez az, amire érdemes odafigyelni

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.13 | 06:44

Megváltoztatni az étrendünket komoly tervezést igényel, mert egy-egy diéta közben megváltoztatjuk a szervezetünkbe bevitt vitaminok, ásványi anyagok mennyiségét. Különösen a hús elhagyásánál érdemes figyelembe venni, hogy pótoljunk mindent, amit egyébként nélkülözne a szervezetünk.

Bármilyen diétán is töröd a fejedet, érdemes észben tartani, hogy megváltoztatod vele a szervezetedbe bevitt vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét, és pótolni kell minden hiányt. Különösen, ha a hús elhagyásában gondolkodsz, illetve ha minden állati eredetű összetevőt tartalmazó ételt kiiktatnál az életedből. Vagyis akár vegetáriánusok, akár vegánok szeretnénk lenni, csináljuk tudatosan, és figyeljünk oda a hús elhagyásával járó vitamin- és ásványianyag-hiány pótlására.

  • Protein: Mivel semmilyen fehérjeforrást nem, vagy csak alig viszünk be (hús, tej, tojás), ezért különösen fontos csekkolni az ételek csomagolásán lévő címkéket a tápérték ellenőrzésére.
  • B12-vitamin: Az egészséges idegrendszer és vérkeringés működéséhez elengedhetetlen a B12-vitamin. Ezt is pótolni kell.
  • Vas: Ahogyan a B12-vitamin, úgy a vas elsődleges forrása is a hús és a tenger gyümölcsei. Vagyis a vasbevitelre is különösen oda kell figyelnünk, ha felhagyunk az állati eredetű ételek fogyasztásával.
  • Szója: Ne vigyük túlzásba a szójabevitelt! Merthogy annyi termék készül már szójából, hogy szinte egész nap ehetnénk csak azt, de ne vigyük túlzásba, mert az sem feltétlenül egészséges.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló