Egészség

A rendszeres szaunázás csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.12.26 | 14:12

Ha te is a gőz nagy szerelmesei közé tartozol, akkor imádni fogod ezt az új tanulmányt.

Egy finn tanulmány eredményei szerint, aki rendszeresen szaunázik, annál kisebb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór. Összesen 2315 egészséges, 42-60 év közötti férfit vizsgáltak 20 éven keresztül.

forrás: Pixabay/Zerocool

Miután figyelembe vettek különböző tényezőket (dohányzás, testsúly, kor), azt találták, hogy az aki hetente hétszer pihent meg a gőzfürdőben, annál 65 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki Alzheimer-kór, és 66 százalékkal kevesebb eséllyel szenvedett demenciában, mint azok, akik egy héten csupán egyszer mentek el egy izzasztó-kúrára.

Lehet, hogy nekünk elsőre soknak tűnik, de a finnek 99 százaléka legalább heti egyszer szaunázik a BBC beszámolója szerint. Sőt, több mint három millió szauna jut az országban élő 5,3 milliós lakosságra. A finn kultúra része a szaunázás, és az eredmények alapján úgy tűnik megéri: ugyanakkor ahhoz, hogy ezt a feltevést biztosan alátámasszák több kísérletre lenne szükség. Jari Antero Laukkanen, a kutatás vezetője szerint fontos tényező a relaxált állapot, és az alacsony vérnyomás, ami gőzfürdőzéskor kialakul.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.