Ezo

Kínos, a Guardian szerint valódi tudomány volna az asztrológia?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.14 | 09:13

A magazin szerint az Y-generáció válaszokat keres, de miért pont a csillagjóslásból?

Ezekben a zűrzavaros időkben az Y-generáció egyre többször tűnik úgy, hogy az asztrológiától vár útmutatást. Legalábbis a Guardian készített a napokban egy összeállítást, ami tulajdonképpen egy anekdota-csokor, mellyel felborzolta a tudományos világot. Ráadásul azt sugallta az anyag, hogy a horoszkópok világa tulajdonképpen nem más, mint: kvantumfizika, jól álcázva.

A kétkedők szerint nincsen tudományos alapja, akik viszont a gyakorlatban művelik, azok látják a gyökereit az asztronómiában, és így a kvantumfizikával rokonítják.

áll a cikkben.

 

Tegyük tisztába: a kvantumfizika egy sarkalatos, tudományosan bizonyított elmélet, mely több száz év megfigyelésein, számításain és bődületes mennyiségű adaton alapszik. Ezzel szemben az asztrológia egy megalapozatlan gyanú, ami az égi objektumok pozíciójára épít, melyek ismeretlen módon, ám megjósolhatóan hatással lehetnek a földi életünkre.

Ehhez képest a Guardian sorai azt sugallják, hogy egy újszülött személyiségét befolyásolhatja a csillag- és bolygóállás, anélkül, hogy erre a fizika bármilyen bizonyítékot szolgáltatna.

Legalább meginterjúvolták volna Katie Mack asztrofizikust, aki helyére tette volna a vitatható irányzatokat – de az ominózus cikk szerzője csak asztrológusokat, illetve az ilyesféle tanok rajongóit szólaltatta meg. Egyikük szerint

A szkeptikusok úgy néznek ránk, mintha például tündérekkel cicáznánk, olyannyira általánosítva van ez az egész.

Az illető azzal próbál érvelni, hogy komoly disputák folynak és hatalmas mennyiségű tudás halmozódott már fel. De hogy ez mind összeáll-e valaha tudománnyá, az még – hogy stílusosak legyünk – megjósolhatatlan. Viszont ez nála inkább hit kérdése:

Alaposan el kell kötelezned magad az asztrológiával, hogy belásd, hogyan kapcsolódik az életedhez. A legtöbb kétkedő erre képtelen.

A cikk szerzője az ellentétes álláspontok közül csak az egyik felderítésével vesződik, de szerinte a munkája így is megérte a fáradozást.

Hátborzongatóan pontos volt a személyes horoszkópom, azóta sem tudom kiverni a fejemből, amit benne olvastam. Hibátlan képet kaptam arról, milyen emberekhez, barátokhoz kötődöm, és ez miért is történik velem.

áradozik, miután egy asztrológus elkészítette a születési képletét. Mindennek tetejében, a cikk azzal zárul, hogy horoszkópos alkalmazásokat és könyveket ajánl, nehogy valakiben még egy pici kétség is maradjon, a szöveg objektivitását illetően, teszi hozzá a Science Alert.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Science Alert
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...