Ezo

Szoktál zuhanni álmodban? Azt is tudod, hogy mit jelent?

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.30 | 17:33
  • trendindex: 5

Talán az egyik legnagyobb klisé az álmokkal kapcsolatban a zuhanás. Mindenkivel előfordult már és visszatérő motívum alvás közben. De vajon mire utalhat? Mi történik velünk ilyenkor?

Fotó: Pixabay / ramicm CC0

Ugyan a részletek és a körülmények változhatnak, de az álom maga és a velejáró érzés ugyanaz: véget nem érő zuhanás a semmibe.

Zuhanásról álmodni egyáltalán nem olyan, mint álmunkban repülni, a legnagyobb különbség az, hogy zuhanni borzasztóan félelmetes. Főleg azért, mert gyakran akkor is érezzük a hatását, mikor hirtelen felébredünk. A szakértők között nincs egyetértés annak tekintetében, hogy mit jelenthet ez. Az álmok értelmezése nem egzakt, így több jelentést is hordozhat magában.

A legelterjedtebb magyarázat rá az, hogy a való életben elveszítetted valami felett a kontrollt.

Dr. Cathleen O’Connor szerint a zuhanásról szóló álmok annak a mellékhatásai, ahogy az agy megpróbálja feldogozni azt, hogy a való életben valami nem sikerül, kudarcokkal küszködünk vagy úgy érezzük, hogy nincs a kezünkben az irányítás. Arra is kitért, hogy az Y generációt érinti leginkább ez a dolog, köszönhetően a felgyorsult világnak és a pénzügyi gondoknak, amivel sokan minden nap szembesülnek.

Persze ez azért nem azt jelenti, hogy aki egyszer zuhanásról álmodik, annak éppen kezd darabjaira hullani az élete. Tudományos magyarázat is van a zuhanás mögött.

Az egyik leggyakoribb álombeli jelenséget gyakran közvetlenül akkor tapasztaljuk, mielőtt mély álomba szenderülnénk. A kellemetlen érzést általában egy testrészeinket érő rándulással és felgyorsult szívveréssel vesszük tudomásul, olyasmi ez, mint mikor véletlen megbotlunk, aztán végül mégis sikerül megtartanunk az egyensúlyunkat. Mintha egy kiadós adrenalinlöket áradna szét bennünk, ezek után pedig nem a legkönnyebb visszaaludnunk. A szakirodalom ezt hipnikus rándulásnak nevezi, ám az orvosok véleménye gyakran ütközik egymással a kiváltó okok tekintetében.

Egy elmélet szerint mikor az idegrendszer alvás közben “robotpilótába” kapcsol, a szívritmus csökken, az izmok elernyednek, ez pedig természetes módon néha rándulással jár. Egy másik magyarázat azonban azt mondja, hogy azért érezzük ezt a különös, zuhanáshoz hasonlatos érzést, mert az agyunk előbb tért nyugovóra, mint a szervezetünk, ez pedig pánikreakciót vált ki. Kialakulásának oka lehet az alváshiány és a stressz, valamint ahogy korábban már említettük, az életünk feletti kontroll elvesztése.

Ha úgy érzed, hogy túl gyakran történik meg veled, sőt, már az alvás minőségét is veszélyezteti a rendszeres zuhanás, akkor mindenképpen kezdj el gondolkodni azon, hogy mit üzenhet ezzel a tested.

Itt az ideje, hogy jobban odafigyelj magadra és az életedben történő eseményekre, ezek ugyanis hatással vannak rád olyan tekintetben is, amire talán még nem is számítottál. A meditáció és a sport segíthet rajta, de ha szakértő tanácsára szorulsz, ne félj segítséget kérni!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló